Vijeće sigurnosti u petak o Iraku na otvorenoj sjednici

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda odlučilo je u srijedu da će sjednica posvećena Iraku u petak biti otvorena za nečlanove Vijeća.

Vijeće sigurnosti je također odlučilo da će početkom idućeg tjedna održati sastanak na istu temu kako bi pružilo prigodu većem broju članica UN-a da rasprave pitanje razoružanja Iraka, rekao je njemački predstavnik Guenter Pleuger, koji ovoga mjeseca predsjeda Vijećem.

Vijeće sigurnosti će u petak čuti izvješće o dosadašnjem tijeku inspekcije iračkog oružja od šefa UN-ovog Povjerenstva za nadzor, verifikaciju i inspekciju (UNMOVIC) Hansa Blixa i direktora UN-ove Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) Mohameda ElBaradeia.

Pleuger je rekao kako je Vijeće odlučilo održati otvorenu sjednicu jer je nekoliko ministara vanjskih poslova izrazilo želju sudjelovati na sastanku.

Sastanak Vijeća sigurnosti će započeti u petak u 10.15 sati po lokalnom vremenu.

´Članovi će čuti izvješća dr. Blixa i dr. ElBaradeia, a nakon toga imati prigodu raspraviti o njima prvo na otvorenoj sjednici, a potom na zatvorenom sastanku za članove Vijeća´, rekao je Pleuger.

Nakon toga će u utorak sljedećeg tjedna biti održana još jedna otvorena sjednica kako bi se dala mogućnost drugim članicama Ujedinjenih naroda da izraze svoja mišljenja o pitanju Iraka.

Pleuger je dodao da će Vijeće, ako bude potrebno, produljiti sjednicu iza utorka da bi dalo mogućnost svima da sudjeluju u raspravi.

Pročitajte više