Vijest o drugom krugu predsjedničkih izbora izazvala oružane obračune u glavnom gradu Konga

NA ULICAMA Kinshase, glavnog grada Konga, je zavladao mir nakon oružanih obračuna izazvanih objavljivanjem rezultata povijesnih predsjedničkih izbora - prvih u 46 godina postojanja te velike i resursima bogate, ali političkim i etničkim sukobima opterećene afričke države.

Izbori su održani 30. srpnja, pri čemu je vlastima veliku pomoć pružili oko 17.000 pripadnika UN-ovih mirovnih snaga. No, usprkos tome, trebali su tjedni prije nego što su se glasovi - od kojih mnogi dolaze s birališta okruženim neprohodnom džunglom - mogli prebrojati.

Apollinaire Malu Malu, predsjednik izbornog povjerenstva, je objavio kako je najveći broj glasova - 44,81 % - dobio sadašnji predsjednik Joseph Kabila, dok je Jean-Pierre Bemba, potpredsjednik Konga i kandidat glavne oporbene stranke MLC dobio 20 % glasova.

S obzirm da Kabila nije dobio više od 50 %, zajedno s Bembom bi trebao ići u drugi krug, za koji se pretpostavlja da će biti održan u listopadu.

Objavljivanje tih rezultata, međutim, nije previše oduševilo Bembine pristaše koji su izašli na ulice prosvjedovati zbog navodne izborne prevare.

Odmah nakon toga je došlo do razmjene vatre s pripadnicima Kabiline Republikanske garde pri čemu je poginula najmanje jedna osoba. Nešto kasnije je dojavljeno da je s emitiranjem prestala radio-postaja u vlasništvo MLC-a.

Sinoćnji događaji nisu prvi put da su Kabila i Bemba svoje razmirice pokušali riješiti oružjem. Bemba je bio jedan od vođa pobunjenika koji su između 1998. i 2002. godine pokušali zbaciti režim Kabilinog oca Laurenta.

To je izazvalo rat u koje su se upetljale mnoge afričke države i u kojemu je ubijeno između 3 i 5 milijuna ljudi, što ga čini jednim od najkrvavijih oružanih sukoba u modernoj povijesti.

Rat je završen sporazumom temeljem kojih je ustanovljena prijelazna vlada na kojoj je čelo Kabila, te u kojoj formalno sudjeluju pripadnici nekadašnjih pobunjeničkih grupa.

D.A.

Pročitajte više