Viktor Ivančić: Index nema talent za poslušnost

Foto: Hina, Index

ČESTITKU povodom 15. rođendana Indexu je uputio i Viktor Ivančić, novinar,  pisac i suosnivač Ferala, danas angažiran u tjedniku Novosti, koji već godinama ukazuje na strukturnu korupciju u hrvatskom društvu te posebno u novinarstvu.

> 15 godina Indexa

> 15 godina Indexa, poruke i čestitke

> 15 godina Indexa, povijest

> 15 godina Indexa, tekstovi koji su mijenjali Hrvatsku

"Index je ljekovita pojava na domaćoj medijskoj sceni

U doba kada se u Hrvatskoj etablirao sveprisutni nacionalžurnalizam – oblik novinarstva koji je usvojio zažareno domoljublje kao obvezujuću zanatsku normu – Indexovo dosljedno suprotstavljanje nacionalističkoj histeriji i dominaciji plemenskih kultova zaslužuje duboko poštovanje. Izostanak respekta prema "državnoj istini", nedostatak spremnosti da se informacije koje donosi opskrbe patriotskom intonacijom, ono je što Index čini ljekovitom pojavom na domaćoj medijskoj sceni.

U prilikama kada je hrvatsko novinarstvo gotovo bez ostatka revno salutiralo i prihvaćalo usud da piše "u stavu mirno" - jer je to od njega tražila fantomska "Domovina" preko svoga komandnog kadra - Index je pokazivao zdravi manjak talenta za poslušnost, potvrđujući svojim primjerom pravilo da je samo loš vojnik predisponiran za dobrog novinara.

Jedna od rijetkih oaza autentičnoga nevjerništva

Radi toga je, u okolnostima kada nacionalizam poprima formu vladajuće religije, opstao kao jedna od rijetkih oaza autentičnoga nevjerništva.

A shodno tome je i količina potamanjenih svetih krava, slupanih spomenika i skrckanih nacionalnih mitova uistinu impresivna. Želeći da iza sebe ostavite još više takvih ruševina, čestitam vam petnaestu godišnjicu rada i nevojničkog ponašanja."

Pročitajte više