15 godina Indexa

15 godina Indexa

Foto: Index

2. PROSINCA 2002. godine pokrenut je portal Index.hr.

U unajmljenom stanu na zagrebačkoj Trešnjevci, na tri stola kupljena na kredit i kompjuterima donesenim od kuće, Matija Babić, Gordan Novoselec, Andreja Hudika, Neven Barković, Vlado Bulić, Miljenko Nikolić i Aleksandar Mlinarić, suprotno svim zakonima o radu, pokrenuli su Index.

Na nepostojećem tržištu, s dovoljno keša za isplatiti tri plaće, perspektiva nije bila jasna. Ali misija jest: biti na strani slabijih i biti uvijek na strani istine. Pa makar istina bila potpuno suprotna od onog što mase žele čitati i suprotna od onog što najjači oglašivači žele vidjeti objavljeno.

U 15 godina Index je otkrivao afere i kritički pisao o Ivi Sanaderu, Ivici Todoriću, Slavku Liniću, Ivi Josipoviću i Milanu Bandiću dok su bili na vrhuncu slave i popularnosti. Suprotstavljajući se korupciji i svetinjama koje to ne bi trebale biti, Index je uvijek bio na udaru vlasti koja nije birala sredstva u pokušajima da nas ugasi, zaobilažen od nekih oglašivača, ali često i suočen s mržnjom dijela javnosti i prijetnjama smrću.

15 godina nismo odustali od misije objavljivanja istine po svaku cijenu. Iako smo srušili mnoge korumpirane političare i na taj način Hrvatskoj spasili milijarde kuna, te objavili mnoge istine koje bi bez Indexa zauvijek ostale zataškane, naročitih razloga za proslavu nema: Index je najposjećeniji i najutjecajniji hrvatski portal (istraživanja Reutersa, Dotmetricsa i Alexe), ali situacija je danas u Hrvatskoj mračnija i depresivnija nego prije 15 godina.

100,000 kuna predviđenih za proslavu donirali smo dalmatinskim vatrogascima pa za sada nema ni tuluma. Rođendan ćemo svejedno obilježiti: porukama čitatelja koji su uz nas više od desetljeća, podsjećanjem na važne priče kojih bez Indexa ne bi bilo, podsjećanjem na kompletnu povijest Indexa iz perspektive osnivača, Matije Babića, te predstavljanjem novog dizajna Indexa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Što je vama značio Index?

Poruke nam možete slati na desk@index.hr.

Napišite nam ili snimite video poruku. Mnoge potpisane poruke objavit ćemo narednih dana na ovom linku: 15 godina Indexa, poruke i čestitke.

Povijest Indexa

Narednih tjedana podsjetit ćemo na mnoge priče i važna otkrića kojih bez Indexa ne bi bilo, na ljude koji su nas pokušali ugasiti, objavit ćemo povijest Indexa iz perspektive pokretača Matije Babića, uključujući nepoznate detalje o pokušaju gašenja Indexa od strane SDP-a, kaznenom progonu, uroti Slavka Linića, Šegona i Jutarnjeg lista protiv Indexa, usponima i padovima.

Tekst će biti objavljivan i nadopunjivan na ovom linku: 15 godina Indexa, povijest.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara