Viktor Juščenko otrovan dioksinom

VIKTOR JUŠČENKO, oporbeni kandidat na predsjedničkim izborima u Ukrajini, bio je žrtva trovanja dioksinom, rekao je u subotu glavni liječnik bečke bolnice Rudolfinerhausa Michael Zimpfer.

"Nema nikakve dvojbe da je bolest uzrokovana trovanjem dioksinom", izjavo je Zimpfer, vođa liječničkog tima cijenjene bečke privatne klinike koji je napravio kompletne pretrage nad Juščenkom.

"Nalazi pokazuju vrlo visoku koncentraciju dioksina, koji je u organizam unesen najvjerojatnije oralnim putem", dodao je Zipfer.

Dijagnoza je postavljena na promjenama na koži, uzorcima krvi i histološkim nalazima, izjavio je Zimpfer na konferenciji za novinare.

Ta završna dijagnoza postavljena je na temelju kompletnih pretraga, uključujući i nuklearnu medicinu, provedenih tijekom noći. Provjereno je funkcioniranje svih organa, pa i kostura, kako bi se ustanovilo kakvi su problemi nastali, rekao je bečki liječnik.

Juščenko (50), koji će se krajem mjeseca suprotstaviti premijeru Viktoru Janukoviču u ponovljenom drugom krugu predsjedničkih izbora, u bečku je bolnicu stigao u petak navečer.

Juščenko svoju bolest smatra posljedicom pokušaja trovanja. Prvi znakovi bolesti pokazali su se u rujnu tijekom predsjedničke kampanje, zbog čega je proveo tjedan dana u bolnici u Beču. U međuvremenu je imao velikih zdravstvenih problema s probavom i strašne bolove u leđima, zbog kojih je izravno kroz kateter u kralježnicu morao dobivat morfij, a lice mu je postalo podbuhlo i prekriveno ožiljcima.

U petak navečer Zimpfer je najavio kako će se, u pokušaju otkrivanja mogućeg uzroka trovanja, pregledati veličina i rad svih Juščenkovih organa i obaviti kompletne pretrage krvi, kožnog tkiva i sluzokože unutarnjih organa, što je Juščenko dosad odbijao.

Ako su kakvi tragovi ostali u tkivu, tim se biopsijama može ustanoviti moguće trovanje dioksinom ili endotoksinom.

Na temelju nedavnih Juščenkovih fotografija, toksikolozi su ocijenili da bi u pitanju mogla biti "klorakne", kožna bolest izazvana dioksinom. Obično se pojavljuje kao profesionalna bolest kod osoba izloženih djelovanju fungicida, insekticida i herbicida i ožiljci zacjeljuju dugo, katkad dvije do tri godine, rekao je Zimpfer.

Predsjednički kandidat ukrajinske oporbe u bolnicu je stigao u pratnji supruge Katerine Šumašenko i najmlađim od njihovo petero djece, sinom koji ima tek nekoliko mjeseci. Novinarima je tad rekao kako mu se zdravlje poboljšava i izrazio optimizam glede izborne pobjede nad Janukovičem 26. prosinca.

"Sve ide dobro. Namjeravam jako dugo i sretno živjeti. Zdravlje mi je svakog dana sve bolje", rekao je Juščenko, koji je početkom tjedna rekao kako je "sve uvjereniji da je to što mu se dogodilo bio čin političke osvete protiv jednog oporbenog političara, koji je za cilj imao njegovo ubojstvo".

Vođa njegovog stožera Oleh Ribačuk izjavio je kako se Juščenko potpuno oporavio od nepoznate bolesti, ali mu "treba odmora i mora se pobrinuti za ovo na licu, što liječnici zovu popratnom posljedicom".

Nakon potvrde da je riječ o trovanju dioksinom, ostaje nejasno je li riječ o namjernom trovanju u cilju pokušaja ubojstva, kako to tvrdi Juščenko, ili je on bio nesvjesno izložen djelovanju toksina za koji aktivisti za zaštitu okoliša kažu kako je jedan od češćih zagađivača u Europi.

Zipfer je rekao kako nije bilo moguće ustanoviti kako je do trovanja došlo.

"Nismo bili tamo i odluku o tome prepustit ćemo zakonskim institucijama", naglasio je bečki liječnik.

Foto: FAH

Pročitajte više