Vilniuska skupina podupire američku politiku prema Iraku

DESET zemalja Vilniuske skupine, među kojima i Hrvatska, poduprlo je američku politiku prema Iraku rekavši kako su Sjedinjene Države pružile Vijeću sigurnosti uvjerljive dokaze o iračkom nepoštivanju obveza te izrazile spremnost doprinijeti međunarodnoj koaliciji da se silom provede razoružanje Iraka.

´Danas su Sjedinjene Države pružile uvjerljive dokaze u Vijeću sigurnosti o iračkom oružju masovnog uništenja, njegovim aktivnim naporima da obmane UN-ove inspektore i njegovim vezama s međunarodnim terorizmom´, reklo je deset ministara vanjskih polsova zemalja Vilniuske skupine u zajedničkoj pisanoj izjavi objavljenoj u Sjedinjenim Državama.

Američki državni tajnik Colin Powell u srijedu je Vijeću sigurnosti ponudio dokaze u vidu do sada tajnih obavještajnih podataka da Irak krije zabranjeno oružje i ne poštuje obveze prema UN-u.

Priopćenje naglašava kako zemlje razumiju opasnost koju predstavlja tiranija te da transatlanstka zajednica, koje su dio, mora stajati zajedno kako bi se suočila s prijetnjom koju predstavlja veza terorizma i diktatora s oružjem masovnog uništenja.

Napominjući kako su aktivno podupirale međunarodne napore da se postigne mirno razoružanje Iraka, zemlje Vilniuske skupine naglašavaju kako je sada postalo jasno da je Irak ´materijalno prekršio´ rezolucije Vijeća sigurnosti uključujući Rezoluciju 1441 iz studenoga prošle godine.

Priopćenje navodi izjavu vlada zemalja prigodom prošlogodišnjeg summita NATO-a u Pragu kada su rekle da podupiru cilj međunarodne zajednice da potpuno razoruža Irak kao što je navedeno u Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 1441.

´U slučaju nepoštivanja odredbi rezolucije mi smo spremni doprinijeti međunarodnoj koaliciji kako bi nametnula odredbe i razoružanje Iraka´, podsjećaju zemlje u današnjem priopćenju na tada izrečene riječi.

Napominjući kako opasnost koju predstavlja režim Sadama Huseina traži jedinstven odgovor zajednice demokracija, vilniuske zemlje pozivaju ´Vijeće sigurnosti UN-a da poduzme nužnu i odgovarajuću akciju kao odgovor na stalnu prijetnju koju Irak predstavlja međunarodnom miru i sigurnosti´.

Vilniuska skupina okuplja sedam novih članica NATO-a - Bugarsku, Estoniju, Latviju, Litvu, Rumunjsku, Slovačku, i Sloveniju kao i tri zemlje koje se nadaju skorom članstvu - Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju.

Pročitajte više