Vinkovci: Veterinarka prijavila da je ugrožavaju zbog kravljeg ludila

VETERINARKI Antonela Vendling sinoć je policiji prijavila kako ju je na autocesti Zagreb Lipovac kod Novske pokušao ugroziti vozač bijelog kombija što povezuje sa svojim medijskim izjavama o razotkrivanju nezakonitih postupaka u prodaji krave iz Ivankova za koju se sumnja da je zaražena kravljim ludilom.

Po riječima veterinarke Vendling, vlasnice i direktorice Veterinarske stanice "Nele" d.o.o., ovlaštena veterinarskog koncesionara za područje Ivankova, vozač bijelog kombija osječkih registracijskih oznaka proganjao ju je na novljanskom području kad se autocestom vraćala iz Zagreba.

Kombi se udaljio tek kad je, s jedne od benzinskih postaja na kojoj se zaustavila u pokušaju bijega, nazvala policiju koja je poslala ophodnju. Kad je došla u Vinkovce, vukovarsko-srijemskoj je Policijskoj upravi prijavila kako je njezinu sigurnost na autocesti Zagreb - Lipovac pokušao ugroziti vozač bijelog kombija osječkih registracijskih pločica.

Glasnogovornik PU-a Miroslav Janić potvrdio je danas sinoćnji događaj, dodavši da sada u suradnji s osječko-baranjskom Policijskom upravom provjeraju navodni bijeli kombi i njegova vozača.

Vukovarsko-srijemska policija u suradnji s Veterinarskom inspekcijom i Državnim odvjetništvom u Vukovaru provodi istragu u svezi s prvim za sada još nepotvrđenim slučajem kravljeg ludila u Hrvatskoj, potvrdio je Janić, dodavši kako se utvrđuje podrijetlo krave i njezin transport do klaonice.

Dan nakon prve vijesti o navodnoj pojavi kravljeg ludila u istočnoj Slavoniji novinari su doznali kako krava potječe s imanja Ivana Cerančevića iz Ivankova nedaleko od Vinkovaca. Cerančević je novinarima to potvrdio, rekavši kako je kravu prodao nakupcu kojemu ne zna ime, ali je vidio da je došao po nju kamionom splitskih registracijskih pločica.

Veterinarska inspekcija je do sada utvrdila kako je svjedodžbu nakupcu o zdravstvenom stanju krave izdala Veterinarska stanica u Vinkovcima, a ne ovlašteni veterinarski koncesionar za područje Ivankova, Veterinarska stanica "Nela" d.o.o. Po riječima vlasnice "Nele" Antonele Vendling vlasnik krave počinio je prekršaj jer nije obavijestio ovlaštenog koncesionara da je kravu protuzakonito stavio u promet.

Veterinarska stanica u Vinkovcima, koja je, iako nije koncesionar za Ivankovo izdala nakupcu iz Dalmacije svjedodžbu o zdravstvenom stanju krave za koju se sumnja da je zaražena kravljim ludilom, u današnjem priopćenju koje je potpisao direktor Rudolf Ditrih, navodi kako Uprava za veterinarstvo stalno obavlja inspekcijski nadzor poslovanja ovlaštenih veterinarskih organizacija.

U priopćenju se dodaje i da "veterinarski papiri" ne mogu pogodovati "crnom tržištu" jer se višestruko provode kroz propisane obrasce".

"Crno tržište" ako postoji, radi bez papira", ističe se i dodaje kako je prijeporna krava "provedena kroz sve evidencije", da je "postavljena sumnja na bolest" te da "njezino meso nije stavljeno u potrošnju do konačne dijagnoze". Također se navodi, "kako eventulani grijeh veterinara ne izlazi iz okvira prekršaja".

U priopćenju se ne navodi zašto je ta veterinarska stanica izdala svjedodžbu, iako za to nije ovlaštena.

Pročitajte više