vinkovci: znanstveni skup "šokačka rič"

U organizaciji Zajednice kulturnoumjetničkih društava (ZAKUD) Vukovarskosrijemske županije večeras je u Vinkovcima održan prvi znanstveni skup "Šokačka rič" koji je posvećen slavonskom dijalektu s posebnim naglaskom na mjesne govore vinkovačkog i županjskog kraja.

Pozdravljajući sudionike skupa u ime organizatora, predsjednik ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić istaknuo je da je smisao skupa znanstveno verificirati šokačku kulturu kako tradicijska kultura i slavonski dijalekt ne bi ostali sačuvani samo za svečane prigode i tradicijske manifestacije.

"Smrću izvornih govornika doći ćemo u situaciju da nećemo znati kako su naši stari u Slavoniji govorili", upozorila je autorica projekta znanstvenog skupa dr. Anica Bilić, dodajući da je šokački izričaj danas u slavonskom govoru zanemaren. "Više držimo do pokretne kulturne baštine, plesa i svirke, a govor smo zapostavili", kazala je Bilić.

Na prvom znanstvenom skupu "Šokačka rič" sudjelovali su brojni hrvatski jezikoslovci. Dr. Marko Samardžija obradio je hrvatsku štokavsku dijalektalnu književnost, a dr. Bernardina Petrović leksičke osobitosti mjesnih govora slavonskog dijalekta u vinkovačkom kraju. O štokavskim govorima Hrvata u mađarskom dijelu Podravine govorila je mr. Sanja Vulić, a o toponimima i obiteljskim nadimcima u podgajačkom kraju dr. Marija Znika.

U sklopu znanstvenog skupa "Šokačka rič" dodijeljene su istoimene nagrade. Marku Samardžiji pripala je nagrada za znanstvena ostvarenja u području filologije kao doprinos Slavonije hrvatskom jezikoslovlju, dok je pjesnikinja Mira Kokanović nagrađena za zbirku poezije "Nekad prije" pisanu gundinačkim mjesnim govorom.

(Hina) žd ln

Pročitajte više