Vinkovci: Županijski odbor HDZ-a poveo kampanju za raspuštanje Županijske skupštine

ŽUPANIJSKI odbor HDZa Vukovarskosrijemske županije objavio je danas na konferenciji za novinare u Vinkovcima svoju namjeru da potakne raspuštanje Županijske skupštine, čijim je radom nezadovoljan, zbog čega će već danas početi s prikupljanjem privola vijećnika da daju ostavke.

Po riječima predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije Petra Čobankovića, HDZ je već duže vrijeme nezadovoljan zbog "činjenice da se brojne odluke i prijedlozi Županijske skupštine, u koje su uključene inicijative Kluba vijećnika HDZ-a, ne provode u djelo".

Položaj Vukovarsko-srijemske županije u odnosu na središnju vlast u Zagrebu na najnižoj je razini, a kapitalni projekti koji se u Županiji "odrađuju" pripremljeni su još za vrijeme vladavine HDZ-a, rekao je Čobanković.

Stoga HDZ smatra da treba raspustiti ovu skupštinu i raspisati izvanredne izbore za novu Županijsku skupštinu.

Od svojih 11 vijećnika Županijski odbor HDZ-a traži da svoje mandate stave stranci na raspolaganje, a poziv da se pridruže toj inicijativi uputio je strankama sličnih programskih načela, odnosno vijećnicima HKDU-a, HSP-a, HSLS-a, DC-a i nezavisnima, rekao je predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini Andrija Matić.

Matić je također istaknuo kako će vijećnici HDZ-a i dalje sudjelovati u radu Županijske skupštine, a ostavke će aktivirati u slučaju da Skupština "dalje nastavi ignorirati i u djelo ne provoditi vlastite odluke i zaključke".

U Županijskoj skupštini Vukovarsko-srijemske županije HDZ, koji je već dvije godine u oporbi, ima 11 vijećnika, vladajuću koaliciju čine HSS sa 6 vijećničkih mandata, DC s 2, SDSS sa 7, HSLS s 3 i SDP s 4 vijećnička mandata. U Županijskoj skupštini mandate još imaju HKDU (2), HSP (2), dok 4 mandata pripadaju nezavisnih vijećnicima.

Predsjednik vukovarsko-srijemskog DC-a Đurica Mišin potvrdio je novinarima da je DC dobio poziv da se pridruži inicijativi HDZ-a. "Mi smo svoje odluke o pristupanju vladajućoj koaliciji donijeli prije dvije godine i za sada ne vidimo ozbiljnijih razloga da ih mijenjamo", izjavio je Mišin.

Vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer (HSS) odbacio je zamjerke HDZ-a o lošem položaju Županije u odnosu na središnju vlast, rekavši kako se u Županiji provodi niz projekata značajnih za njezin razvoj i život građana. "Predlažem HDZ-u da izmisli neke nove projekte, pa neka s njima izađe na izbore", poručuje vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer.

Pročitajte više