Više nema gorkih lijekova

GORAK okus lijekova i živežnih namirnica uskoro bi mogao biti zaboravljen zahvaljujući novim dodacima koji ga uspješno potiskuju.

Te bi tvari mogle utjecati na smanjenje brojnih dodataka hrani koji joj daju okus, poput soli, šećera i masnoća, što bi pridonijelo zdravijoj prehrani.

Tu skupinu tvari za sprječavanje gorkog okusa razvili su znanstvenici biotehnološke tvrtke Linguagen iz New Yorka koji su to već i patentirali.

Ti dodaci poboljšavaju okus živežnih namirnica blokirajući gorčinu. Tako bi lijekovi, ali i zdrave namirnice, poput grejpa ili brokula, u budućnosti bili ukusniji, objasnio je direktor tvrtke Shawn Marcell.

Gorčinu osjećamo kad receptor okusa u ustima pri dodiru s gorkom tvari oslobodi protein gustducin. Znanstvenici su uz pomoć kemijskog testa tražili tvar koja bi mogla prekinuti raspodjelu gustducina. Tvari koje ublažavaju gorak okus najprije su ispitali na miševima, a zatim i na sebi. ´Kava s našim dodacima blaža je i ukusnija´, tvrdi suradnik u istraživanju Stephen Gravin.

Te tvari sadrže samo prirodne sastojke namirnica, a dovoljna je mala količina kako bi se spriječio osjećaj gorčine. Ako nastavak ispitivanja pokaže da su tvari za ublažavanje gorčine sigurne i učinkovite, mogle bi se koristiti u prehrambenoj industriji.

Pročitajte više