Tu skupinu tvari za sprječavanje gorkog okusa razvili su znanstvenici biotehnološke tvrtke Linguagen iz New Yorka koji su to već i patentirali.
Ti dodaci poboljšavaju okus živežnih namirnica blokirajući gorčinu. Tako bi lijekovi, ali i zdrave namirnice, poput grejpa ili brokula, u budućnosti bili ukusniji, objasnio je direktor tvrtke Shawn Marcell.
Gorčinu osjećamo kad receptor okusa u ustima pri dodiru s gorkom tvari oslobodi protein gustducin. Znanstvenici su uz pomoć kemijskog testa tražili tvar koja bi mogla prekinuti raspodjelu gustducina. Tvari koje ublažavaju gorak okus najprije su ispitali na miševima, a zatim i na sebi. ´Kava s našim dodacima blaža je i ukusnija´, tvrdi suradnik u istraživanju Stephen Gravin.
Te tvari sadrže samo prirodne sastojke namirnica, a dovoljna je mala količina kako bi se spriječio osjećaj gorčine. Ako nastavak ispitivanja pokaže da su tvari za ublažavanje gorčine sigurne i učinkovite, mogle bi se koristiti u prehrambenoj industriji.