Više od 2200 djece u Hrvatskoj čeka na obitelj, pa i onu privremenu

Screenshot: HRT

VIŠE od 2200 djece u Hrvatskoj živi u domovima i drugim smještajima sustava socijalne skrbi.

Izmjenama Zakona o udomiteljstvu pokušava se potaknuti ljude da postanu udomitelji i djeci pruže privremeni dom.

Ipak, za stalnu obitelj omogućilo bi se posvajanje, a ta procedura često traje dugo.

Ilinkina majka bila je udomiteljica 13 godina. Slijedeći njezin primjer, i ona se sa suprugom odlučila nezbrinutoj djeci pružiti privremeni dom.

"Trenutno imamo dvoje djece. 6 godina smo udomitelji i kroz obitelj je prošlo 11 djece. Kad vidimo da su već za mjesec-dva puno bolji, sretniji, uspješniji, sretni smo i zadovoljni", kaže Ilinka Rošta, udomiteljica.

U njihovu domu u Belom Manastiru jednom tjedno obilazi ih mobilni tim Doma za nezbrinutu djecu Klasje iz Osijeka. Jer kao i sve druge obitelji, i udomiteljske često nailaze na prepreke.

"Nekad su to djeca koja zahtijevaju puno podrške, i sa strane udomitelja, i njihovih obitelji i institucija. Tu smo mi da nekako pokušamo naći način da svima bude lakše", objašnjava Katarina Matić iz Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje.

Udruga Adopta: Tri puta je više roditelja koji bi htjeli posvojiti

Cilj im je i potaknuti ljude da nezbrinutoj djeci pruže privremeni dom. Pokušava se to i s povećanjem naknada za udomitelje i opskrbnina za djecu koje donosi novi Zakon o udomljavanju. No ovaj zakon ne uređuje ono što bi djeci pružilo obitelj za cijeli život, a to je posvajanje.

"Ta postupanja su kompleksna i ona mogu duže trajati, i tu bih htjela istaknuti da smo i mi kao Centar za socijalnu skrb dužni u određenoj obitelji poduzeti sve mjere i iscrpiti sve mogućnosti prije nego idemo s mjerom za lišenje roditeljske skrbi", pojašnjava Danijela Škulj, iz Centra za socijalnu skrb Zagreb.

To je često kompleksan i dug proces, ali je krajnji cilj prije pokretanja postupka za posvojenje. U sustavu je 2271 nezbrinuto dijete, no njih 627 ima uvjete za posvojenje. Tri puta je više roditelja koji bi htjeli posvojiti - tvrde u udruzi Adopta. Od izuzimanja iz biološke obitelji do posvojenja prođe u prosjeku 3 godine.

"Zamislite si da dijete od 2 godine mora proći još 3 godine u sustavu, to je njemu više od života i pol, nije stvar toga da netko čeka dobiti dijete, nego da dijete čeka roditelja", ističe Dorja Mučnjak, zamjenica predsjednice udruge Adopta.

U ovoj godini posvojeno je 90 djece. Tisuće su u domovima, a mnoga od njih cijelo djetinjstvo provest će upravo ondje.

Pročitajte više