Engleski više neće biti službeni EU jezik nakon Brexita, kaže europarlamentarka

Foto: FaH

ENGLESKI neće više biti jedan od službenih jezika Europske Unije nakon što iz nje iziđe Velika Britanija, upozorila je danas Danuta Hübner, predsjednica Odbora za ustavna pitanja Europskog parlamenta.

Kao razlog Hübner navodi EU pravilo po kojem svaka zemlja članica ima pravo na korištenje svog jezika kao službenog. No kada UK dovrši proces odvajanja od EU, engleski više neće biti jedan od 24 službena jezika, javlja politico.eu.

"Imamo propis...prema kojoj svaka EU država ima pravo odabrati samo jedan službeni jezik. Irska je izabrala galski (irski), a Malta je izabrala malteški, tako da imate samo UK koja je izabrala engleski. Ako nemamo UK, nemamo engleski", objašnjava Hübner.

Problem je u tome što je engleski dominantni radni jezik u europskim institucijama, upozorava Hübner. Jedino moguće rješenje je da se propis  jednoglasno promijeni kako bi engleski ostao službeni jezik.

Međutim, drugi EU izvor napominje da se sam propis iz 1958. može različito tumačiti. Dok engleska verzija propisa dozvoljava samo jedan službeni jezik svakoj državi, francuska verzija implicira da bi bilo moguće odabrati više od jednog jezika.

Pročitajte više