Visoki časnici uzimali nezaslužene letačke dodatke, HRZ zbog proslave Bljeska ostao bez helikoptera

BIVŠI i sadašnji zapovjednik HRZ-a, kao i nekolicina visokih časnika, nezakonito su primali letački dodatak koji im po propisima ne pripada , doznaje Index.hr.

U posjed ove informacije Index.hr došao je posredstvom anonimne dojave djelatnika HRZ-a koji žele upozoriti javnost na nepravilnosti koje se događaju među viskom časnicima HV-a odnosno HRZ-a.

Istragom, u kojoj nisu sudjelovali Vojna policija i Vojno-obavještajna agencija, utvrđeno je da su navedeni visoki časnici primali letački dodatak iako nisu letjeli. Neki od njih su povrijedili propise službe time što nisu letjeli godišnji minimum koji je predviđen za stjecanje prava na letački dodatak

Osim toga, njima nije snižen pilotski rang nakon što su prekoračili vremenske limite u kojim pilot može zadržati status stručne borbene osposobljenosti, a temeljem koje stječe pravo na veći letački dodatak, doznajemo od pilota HRZ-a.

Uz gore navedeno, zapovjednik 91. Zračne baze izbacio je iz prostorija baze ovlaštenog sudskog vještaka koji vještači u sporu 200 vojnih pilota protiv MORH-a, te ga je onemogućio u obavljanju posla.

Anonimni izvor nam je dojavio još jednu vrlo zanimljivu informaciju, a ta je da je jedan jedini ispravni i raspoloživi transportni helikopter HRZ-a od 29. travnja do 2. svibnja bio stacioniran u Zagrebu iz kojeg je letio prema Okučanima za potrebe obilježavanja godišnjice operacije Bljesak.

Raspoređivanjem helikoptera u Zagreb, čitava Dalmacija i otoci ostali su bez helikoptera za medicinsku pomoć.

Razmještaj helikoptera u Zagreb nije ništa neobično u redovnom sustavu zrakoplovstva, međutim, upravo je taj helikopter mogao biti spasonosno prijevozno sredstvo za lovca koji je 30. travnja preminuo od posljedica ranjavanja protupješačkom minom na koju je nagazio.

Podsjetimo, trojica lovaca su 30. travnja na području planine Dinara zalutali u minirano područje pri čemu su sva trojica ranjena, od čega jedan teško, a sreća u nesreći je što je jedan lovac imao mobitel kojim je, nakon što je mina eksplodirala i ranila ih, u 14,40 sati nazvao policiju i rekao da su sva trojica ranjena.

Dvojica lovaca su sama uspjela izaći iz minskoga polja, a trećega su tek u 17,15 sati izvukli policijski pirotehničari uz pomoć HRZ-ovog helikoptera koji je na mjesto nesreće doletio nakon dva sata iz Zagreba, a ne iz Splita od kuda je, kako tvrdi naš anonimni izvor, mogao doći za 15-ak minuta.

Budući da se radi o ozbiljnim optužbama na račun HRZ-a, Index.hr je MORH-u poslao upit o nepropisno isplaćenim letačkim dodacima, kao i o tvrdnji da zbog proslave "Bljeska" u Dalmaciji nije bilo raspoloživih helikoptera, međutim, ni nakon više od dva tjedna (koliko je zakonska regulativa) u našu redakciju nije stigao nikakav odgovor na postavljena pitanja.

Moramo napomenuti da smo u ukupno 15 dana od kad je ostvaren prvi kontakt s MORH-om, svaki dan dana zvali i pitali ima li novosti s našim pitanjima, te da je odgovor uvijek bio isti: to je u proceduri.

Jasno da djelatnici MORH-ovog Odjelu za odnose s javnošću ne znaju uvijek u kojoj je fazi obrade određeni upit, međutim, ostaje činjenica da na naš upit nije odgovoreno u zakonskom roku, na koji su se u MORH-u redovito pozivali u komunikaciji s novinarima Indexa.

Usput budi rečeno, u ranijoj komunikaciji s Odjelom za odnose s javnošću MORH-a su na Indexove upite odgovarali u roku od maksimalno nekoliko dana, pa se postavlja pitanje zbog čega nije odgovoreno na teške optužbe ogorčenih djelatnika HRZ-a.

I.K.

Pročitajte više