Visoki trgovački sud predstavio svoju web stranicu

VISOKI trgovački sud predstavio je danas svoju Internet stranicu, na adresi ., na kojoj se za sada mogu vidjeti izabrane odluke suda, a u roku od godine dana trebale bi se početi objavljivati sve odluke tog suda.

Stranice su namijenjene građanima, stručnoj i znanstvenoj javnosti te strankama u postupku i njihovim zastupnicima, rečeno je na predstavljanju na zagrebačkom Županijskom sudu.

Na stranicama se može vidjeti ustroj suda, imena sudaca i sudskih savjetnika, mjesna nadležnost pojedinih trgovačkih sudova, zakonski propisi koji uređuju područje trgovačkog sudovanja, stručni radovi te Zbornik odluka Visokog trgovačkog suda u posljednjih deset godina.

Na predstavljanju web stranice na zagrebačkom Županijskom sudu rečeno je da će se na stranici uskoro početi objavljivati sve odluke tog suda. One će u prvo vrijeme biti dostupne samo tamošnjim sucima, a u roku godinu dana svim trgovačkim sucima u Hrvatskoj.

Predsjednik Visokog trgovačkog suda Borislav Blažević kazao je da je taj sud posljednji od visokih hrvatskih sudova koji je otvorio web stranicu te da je idući korak informatičko umrežavanje svih trgovačkih sudova.

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić ustvrdio je da je javna objava sudskih odluka vrlo važna za pravnu sigurnost u državi i ujednačavanje sudske prakse, no da je to i dodatna obveza i odgovornost sucima jer će njihove odluke biti dostupne svim građanima.

Čelnici Visokog trgovačkog suda upozorili su da, iako 74 posto trgovačkih sudaca ima informatička znanja, na deset sudaca dolaze četiri računala, a da samo 11 posto sudaca ima pristup Internetu. Poražavajući je podatak i da taj pristup nemaju tri od 12 trgovačkih sudova u Hrvatskoj.

Pročitajte više