"Vjenčat ćemo se samo kako bismo mogli na medicinski potpomognutu oplodnju"

MNOGI ljubavni parovi koji nisu u bračnoj zajednici, a nije im suđeno da dobiju djecu prirodnim putem ovih dana su zgroženi prijedlogom Zakona o medicinskoj oplodnji koji u petak, zbog bježanja zastupnika sa sjednice, ipak nije i izglasan u Saboru.

"Vjenčanje nikada nije bio naš slobodan izbor jer je naš pogled na brak znatno drugačiji od uobičajenog pogleda danas i u prošlosti, ali ucijenjeni ovakvim kršenjem ljudskih prava odlučili smo prihvatiti ucjenu i obaviti čin vjenčanja u matičnom uredu", napisao je par potpisan sa "Roditeljski kandidati" u svom javnom pismu Hrvatskom saboru, hrvatskoj javnosti i ministru zdravstva i socijalne skrbi Darku Milinoviću.

"Onoga časa kada dobijemo dijete zatražit ćemo razvod braka"

Navode kako u uzornoj izvanbračnoj zajednici žive već dugi niz godine te da žele svoje biološko dijete, no zbog spleta okolnosti ne mogu ga dobiti. Odlučili su se na medicinski potpomognutu oplodnju koja bi im novim zakonom mogla biti onemogućena zbog njihova bračnog stanja.

"Kako će dakle naš čin biti neiskren u odgovoru na pitanje da li slobodnom voljom pristupamo u bračnu zajednicu obzirom da je on posljedica ucjene Hrvatskog sabora i gospodina Milinovića, onog časa kada dobijemo dijete zatražit ćemo legalno poništenje istog iz spomenutih razloga", tvrde roditeljski kandidati te dodaju kako će nakon toga tužiti Republiku Hrvatsku i članove Sabora koji su glasali za zakon jer su donijeli diskriminirajući dokument štetan po zdravlje i život žene. U prvom redu će tužiti "liječnika ginekologa" Milinovića kojega smatraju najodgovornijim za ovakav prijedlog zakona.

Žao im je što moraju tužiti državu koja se trudi ući u EU

"Ovakav zakon ženu koja iskreno želi svoje dijete, a MPO joj je jedina šansa, također izlaže dodatnom riziku po zdravlje koji i ovako nije zanemariv, time što je zamrzavanje jajnih stanica tako neuspješno, a zamrzavanje embrija zabranjeno. Zbog toga je ona prisiljena do svog cilja doći učestalijim hormonskim stimulacijama te ukoliko se u budućnosti pojavi određena bolest čije se porijeklo u medicinskoj literaturi povezuje i sa hormonskom stimulacijom, također ćemo podnijeti tužbeni zahtjev protiv istih stranaka jer su svjesno pridonijeli značajnom povećanju tog rizika", pišu "roditeljski kandidati" te dodaju kako im je žao što su to prisiljeni raditi u državi koja ulaže napore da je se primi u Europu.

Na kraju zaključuju kako se nadaju da će njihova borba mnogima dati poticaj da se bore za najrazličitija prava koja im se u Hrvatskoj uskraćuju. "Da se bore glasno i bez srama umjesto da se srame svojih drugačijih, često promišljenijih i odgovornijih stavova i postupaka od onih koji se šablonski provode u društvu koje je postalo površno i imuno na dublje promišljanje o životu kojeg svakog dana živimo kao da je to nešto vrlo jednostavno i 'šablonizirano' te o čemu ne treba puno promišljati niti znati", zaključuje u svom pismu par koji je iz jasnih razloga htio ostati anoniman u svome pismu upućenom ministru, Saboru i hrvatskoj javnosti.

Pročitajte više