Vjera, plaćena ljubav i domovina

Foto: FAH

IMA ona jedna, pomalo politički nekorektna, ali prigodna. 

Kaže "Tko o čemu, kurva o poštenju".

Milijan Brkić, inače zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik sabora, postao je glavni akter sedam godina starog seks skandala za kojega bi mnogi voljeli da ostane zauvijek zaboravljen.

Skoro zaboravljeni masni trač

Sočan slučaj elitne prostitucije svojevremeno je na jednom mjestu okupio šarenu lepezu sportaša, gradskih dužnosnika, liječnika, starleta, masera, svodnika i sličnog polusvijeta iz mulja hrvatske estradne scene. Javnost se tada iskreno zabavljala nagađanjem tko je koga povalio i koliko platio za uslugu. Neotesani kvartovski klipani u trenirkama smijali su se jedva punoljetnim prostitutkama, bauštelci u trlišima su između pauza za ručak hihotali na spomen visokoprofilnog kurvarluka, a dokone domaćice, mljackajući napolitanke za vrijeme reklama tijekom Kola sreće, zlobno su kikotale nad javno izvješenim tuđim prljavim rubljem. 

Tko o čemu, hrvatski građani, zadovoljni zbog otkrivenog nepoštenja, smijali su se kurvama. 

Međutim, čak i najmasniji, najpikantniji i najžešći tračevi ubrzo padnu u zaborav. Tako je i ovaj. 

Ali, neke prljavštine su dotakle previše ljudi da bi mogle biti tako lako zaboravljene. 

Politički šah-mat

Počelo je prvo relativno nevino. Barem za HDZ-ove pojmove. Gradonačelnik Vukovara najavio je prosvjed koji izravno kontrira Plenkovićevoj volji. Nakon nekoliko dana, otkriva se prva afera koja uključuje Brkića.

Saznaje se kako je Vasin kum, inače šofer ministra poljoprivrede, dojavio Mamićevu falsifikatoru SMS-ova da mu se sprema policijski pretres i da uništi dokaze. Odani Brkićev kum ovim činom upucao je i sebe i kuma u nogu i pripremio teren za daljnji napad na sivu eminenciju HDZ-a, kako su zamjeniku predsjednika HDZ-a svojevremeno tepali. Postalo je jasno da je Vaso postao persona non grata u jednom dijelu stranke.

I onda, nakon vikenda, dolazi konačni udarac. Malj u Brkićevu vjerodostojnost. Škare koje sijeku stranačku iskaznicu. Noga koja udara u štaku kojom se pridržava na stepenici političke moći. Danas je objavljeno kako je Vaso osobno odavao tajne o policijskim istragama, i to kriminalcima i prostitutkama. I to dok je još bio zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Zanemarimo ovdje na trenutak očiti politički šah-mat. Usredotočimo se na Milijana Brkića, jednog od stupova stožerne hrvatske stranke. 

Desna uzdanica

Brkić je oduvijek u javnosti slovio kao desna uzdanica HDZ-a. Čvrst, nepokolebljiv, odan istinskim demokršćanskim vrijednostima, Vaso je prosječnom glasaču bio sve ono što mu Plenković sa svojom zalizanom briselštinom nije mogao pružiti. I sam taj njegov misteriozni nadimak koji je, kako kaže, zaradio u ratu, a nitko ne zna kako ga je zapravo dobio. Pa onda njegova pozadina u specijalnoj policiji. Plenković možda govori nekoliko jezika, ali nema Alfe iza sebe. Desničari vulgaris imaju erekciju na ovakve stvari.

Jednom, kad se Milanović drznuo nešto prigovoriti omiljenom HDZ-ovcu, u obranu mu je ustala udruga veterana specijalne policije. U gnjevnom otvorenom pismu, Alfe su svog bivšeg suborca proglasili "Hrvatinom i domoljubom".

Kad se Brkić u 2008. slizao s Karamarkom, novi ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije postavio ga je za zamjenika ravnatelja policije, iako je bivši Alfa tada službeno imao završenu samo srednju školu. Vaso se pobrinuo za taj problem i jednostavno prepisao veći dio diplomskog rada od mentora. Karamarko je branio Brkićevo domoljublje, nazvavši ga "poštenim hrvatskim domoljubom".

"Iskreno domoljublje"

Nije Brkić samo primao komplimente i kritike na račun domoljublja. Svojski ih je i dijelio. Kad je onomad Crnoja dobio nogu iz ministarske fotelje, Brkić je važno ustvrdio kako je kriterij za odabir ministra - domoljublje. 

Kad je izbio kuršlus s Agrokorom, Vaso se razgnjevio na bivšeg gazdu koncerna. 

"Ovo je samo pokazatelj licemjerstva i kukavičluka Todorića. Da je iskren i domoljub predao bi se", žestio se Brkić.

Svoja domoljubna razmišljanja sažeo je u jednom svom razmišljanju na Facebooku. 

"Demokršćanske vrijednosti dio su moga naroda, identiteta, karaktera i moje vjere. Ja od njih neću odustati. Neraskidiva je stoljetna povezanost našeg naroda s Katoličkom crkvom te iskrenim domoljubljem, koje je u zajedništvu stvorilo jedinu nam Hrvatsku", zavapio je Brkić u nadahnutom statusu protiv Istanbulske konvencije. 

Zagrljaj s časnim sestrama

Nakon što je javnosti serviran prvi skandalčić s lažnim SMS-ovima koji je naznačio prve tragove razmjera Brkićeva domoljublja, on se opet angažirao na Facebooku. 

"Nama političarima treba biti zadaća i cilj omogućiti svima dostojanstven život u svojoj Domovini. To je naše poslanje i naša obveza. Suočiti se s pravim problemima koji svakodnevno tište malog čovjeka, boriti se za svoj narod i nikada ne posustati", napisao je u potresnoj objavi i priložio fotografiju nasmijanog sebe u zagrljaju s časnim sestrama.

Danas je, eto, objavljen dio dosjea koji otkriva kako je vjernik, domoljub i demokršćanin, dok je bio na dužnosti zamjenika glavnog ravnatelja policije, šaptao prostitutkama i kriminalcima na uho da ih istražuje policija.

Kurva o poštenju

Ima ona jedna, pomalo politički nekorektna, ali prigodna. 

Kaže "Tko o čemu, kurva o poštenju".

U ovoj izreci kurva nije prostitutka iz zaboravljenog skandala. Kurva je onaj tko besramno prostituira sveto trojstvo demokršćanskog načela ljudima koji su spremni platiti laž.

Vjera, ljubav i  domovina

U današnjim dijelovima dosjea nema vjere. Nema je, osim na namještenoj fotografiji s časnim sestrama.

Nema ni domoljublja. Nema ga, ostalo je zaboravljeno u nekoj ladici u uredu zamjenika glavnog ravnatelja policije.

Ostala je samo plaćena ljubav. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više