Vlada će objaviti ugovor o Sunčanom Hvaru?

UZ PRISTANAK suvlasnika sunčanog Hvara, Orco grupe iz Luksemburga, Vlada bi u ponedjeljak mogla objaviti sadržaj ugovora o javno-privatnom partnerstvu u hvarskom hotelskom poduzeću.

Sunčani Hvar postao je temom brojnih medija nakon što je u javnost procurila informacija po kojoj je prema Sporazumu dioničara o javno-privatnom partnerstvu između Hrvatskog fonda za privatizaciju i Orco grupe, kompanija registrirana u Luksemburgu svoj udio u vlasništvu povećala sa 34 na 48 posto.

Kako je upozorio gradonačelnik grada Hvara Pjerino Bebić, ali i mnogi drugi, jednostranom dokapitalizacijom dokida se model javno-privatnog partnerstva, a započinje čista privatizacija tvrtke "Sunčani Hvar" nakon koje niti Republika Hrvatska, kao manjinski vlasnik, niti lokalna zajednica neće moći u većoj mjeri utjecati na odluke većinskog vlasnika, odnosno Orco grupe.

Gradsko poglavarstvo Grada Hvara zatražilo je od Vlade da dokapitalizira vlastiti udio kako ne bi došlo do radikalne promijene odnosa snaga u korist Orco grupe.

U ovim trenucima, kako javlja HRT, u Fondu za privatizaciju traje sastanak s predstavnicima Grada Hvara, koji od Vlade traže da država dokapitalizira svoj vlasnički udio kako bi se zadržali postojeći odnosi u kojima Orco grupa ima 47, a država 35 posto vlasništva u Sunčanom Hvaru.

B.S.

Pročitajte više