Vlada: GMO hrana može na hrvatsko tržište, ali uz kontrolu i oznaku

Genetski preinačena (GMO) hrana moći će se prodavati na hrvatskom tržištu, ali će prije toga morati proći rigoroznu kontrolu nadležnih tijela i biti posebno označena, predviđa konačni tekst zakona o hrani koji je danas dobio podršku Vlade.

Do konca mjeseca Hrvatska će dobiti laboratorij za GMO, dakle onaj koji će detektirati postoji li GMO ili ne, najavio je na vladinoj sjednici pomoćnik ministra poljoprivrede Miroslav Božić.

Predloženi zakon o hrani propisuje da će se hrana i sastojci hrane koji sadrže GMO morati posebno i vidljivo označiti - oznakom "ovaj proizvod potječe od GMO.

'Zahvaljujući' zakonu, Hrvatska će dobiti agenciju za hranu u čijem će djelokrugu biti zdravstvena ispravnost i higijena hrane, analiza rizika i upravljanje rizikom u kriznim situacijama.

Agencija bi trebala osigurati jedinstven sustav službene kontrole hrane, posao koji se sada obavlja u tri institucije i na koji se trenutno troši oko 37 milijuna kuna proračunskog novca.

Procjenjuje se također, da samo domaća prehrambena industrija plaća godišnje najmanje 130 milijuna kuna za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane.

Osnivanje agencije hrvatska je obveza prema EU, a potpuno bi trebala profunkcionirati za najduže šest mjeseci, rekao je Božić.

Za obavljanje poslova koji joj pripadaju po zakonu, agencija će odgovarati posebnom odboru koji će se osnovati pri Vladi, a kojemu će na čelu biti premijer.

Predloženi zakon o hrani donosi i još neke novine, među njima i definiciju hrane neprikladne za tržište. Radi se o hrani kojoj je istekao rok valjanosti, čiji sastav ne odgovara deklaraciji, odnosno o hrani koja sadrži dopuštene sastojke, ali u količinama većim ili manjim od dopuštenih, npr. jod u kuhinjskoj soli.

Po tom zakonu inspektori će moći ulaziti i pregledavati objekte za koje je posumnja da se u njima ilegalno proizvodi hrana, što sada nije slučaj.

Predloženi zakon, na kojem se radilo dvije godine, Saboru je poslan po hitnom postupku.

(Hina) um/tr sšh

Pročitajte više