Vlada izdvojila 35 milijuna kuna za pomoć Hrvatima izvan Domovine

HRVATSKA Vlada na današnjoj je sjednici osnovala povjerenstvo za koordinaciju financijskih potpora različitim programima Hrvata u BiH, te u susjednim i bližim zemljama i za te programe u 2003. osigurala 35 milijuna kuna.


Različiti obrazovni, kulturni, znanstveni i sl. programi Hrvata u BiH, kao i lani, financirat će se s 25 milijuna kuna, a deset milijuna dobit će programi Hrvata u susjednim i bližim zemljama.


Lani osnovano povjerenstvo za koordinaciju pomoći Hrvatima u BiH dobro je radilo, a u želji da se to nastavi i program proširi i na Hrvate u drugim zemljama, predloženo je da se povjerenstvo ojača, rekao je potpredsjednik Vlade Ante Simonić.

O tome koliki značaj Vlada pridaje tom povjerenstvu govori i podatak da mu je na čelu premijer, naveo je Simonić.

Iznio je podatak da je 1991. u BiH živjelo 750.000 Hrvata, a danas ih je, procjenjuje se, oko 400.000.

Procjene govore da u susjednim i bližim zemljama živi između 250.000 i 400.000 Hrvata, često u teškom socijalnom, političkom i ekonomskom položaju, naveo je Simonić.

Istaknuo je da je pomoć iz Hrvatske godinama išla neorganizirano, da se tek posljednjih godina uvodi red i može vidjeti tko, koliko i kako pomaže Hrvatima izvan Domovine.

Vlada je Saboru predložila zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi po kojemu bi se sredstva za njihove plaće osiguravala u lokalnim proračunima.

Ministar zaštite okoliša Božo Kovačević upozorio je da državni službenici, nerijetko, moraju rješavati probleme stvorene nestručnim radom na lokalnoj razini, a unatoč tome imaju manje plaće. Stoga je predložio da službenici u lokalnim jedinicama, koje moraju tražiti dodatna sredstva iz državnoga i županijskih proračuna, ne mogu imati veće plaće od državnih službenika.

Ministrica pravosuđa priznala je da Hrvatska ima vojsku državnih službenika, ali loše plaćenih. Istaknula je da cilj reforme uprave mora biti bolja organizacija, manji broj zaposlenih, ali učinkovitih i bolje plaćenih službenika.

U tri godine u državnoj je upravi, uključujući vojsku i policiju, broj zaposlenih smanjen za 15.000, naveo je potpredsjednik Vlade Goran Granić.

(Hina) bn/um sšh

Pročitajte više