Vlada: Izjava o suradnji Hrvatske i Baden-Wuerttemberga

DUŽNOSNICI hrvatske Vlade i vlade njemačke pokrajine BadenWuerttemberga potpisali su izjavu o intenziviranju suradnje u srijedu, u sklopu posjeta Zagrebu izaslanstva jedne najrazvijenijih njemačkih saveznih država.

Hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik vlade Baden-Wuerttemberga Erwin Teufel u izjavi se zalažu za osnivanje Mješovite komisije koja bi koordinirala suradnju na različitim područjima i usklađivala konkretne projekte.

Pokrajina Baden-Wuerttemberg nalazi se na jugozapadu Njemačke i ima oko 11 milijuna stanovnika. Poznata je po velikim tvrtkama, poput Daimler Chryslera, ali i nizu uspješnih malih i srednjih tvrtki.

Teufel se ranije sastao s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i odao priznanje Hrvatskoj na svemu što je ostvarila nakon osamostaljenja i rata.

Naveo je da u jugozapadnom dijelu Njemačke živi 100.000 Hrvata, "uglednih građana koji su dali značajan doprinos gospodarskom razvoju pokrajine".

Predsjednik Mesić je podsjetio da je Baden-Wuerttemberg puno pomagao Hrvatskoj tijekom i nakon rata. Istaknuo je da postoji obostrani interes za ulaganje u gospodarstvo i luku u Vukovaru, koji bi se s Njemačkom povezao "najjeftinijom prometnicom" Dunavom.

Pročitajte više