Vlada izjavom pozdravila odluku Vijeća ministara EU

HRVATSKA je Vlada danas pozdravila odluku Vijeća ministara EU od 14. travnja kojom se zahtjev Hrvatske za članstvo u EU upućuje Europskoj komisiji na pripremu mišljenja.

"Svjesna da se ovom odlukom potvrđuje europska perspektiva Republike Hrvatske i omogućuje ubrzano približavanje EU, Vlada namjerava nastaviti s kontinuiranom i kvalitetnom provedbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao i privremenog sporazuma o gospodarskim i s njim povezanim pitanjima. Ujedno Vlada RH izražava spremnost svih nadležnih resora da ulože potrebne napore u cilju pravodobne i kvalitetne pripreme odgovora na pitanja koja će Europska komisija uputiti Republici Hrvatskoj radi izrade mišljenja o zahtjevu za članstvu u EU", navodi se u izjavi Vlade kojom se pozdravlja odluka Vijeća ministara EU.

Vlada je također zaključila da su obveze oko reformskih zakona, njih 50-ak koje treba predložiti Saboru, prvi prioritet vladinih aktivnosti. Vlada u zaključcima ističe da već sada, prema programu Ministarstva europskih integracija (MEI) treba raditi na odgovorima na pitanja koja će se uputiti Hrvatskoj, te je to ministarstvo zadužila da pripremi detaljan plan aktivnosti za svako ministarstvo kako bi što prije ispunila svoje obveze prema Europskoj komisiji.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić podsjetio je da je prije tri godine Vlada sebi kao najvažniji cilj postavila uključenje u euroatlantske integracije, uključenje u EU. "Danas, tri godine nakon što se kockice reformi slažu u cjelovit projekt reforme, to ovisi o nama i našoj sposobnosti. Za tri godine napravili smo posao, stekli povjerenje partnera i možemo ići u izvjesnu budućnost koja će ovisiti samo o nama", kazao je Granić.

Ministar europskih integracija Neven Mimica pozdravio je sve do sada napravljeno u približavanju Hrvatske u EU". "Jamčim da smo u stanju ne samo odgovoriti na upitnik, već odgovoriti na konačan zadatak - dostizanje kriterija za članstvo u EU do konca 2006.", rekao je Mimica.

Članovi Vlade u raspravi su istaknuli da izrada mišljenja ne ovisi samo o Europskoj komisiji već i o tempu odgovora na pitanja koja će se uputiti Hrvatskoj te da će tomu trebati prilagoditi godišnje odmore. "Ljeto će biti radno, nije nam to prvi put, ali mi to do jeseni možemo izvesti", uvjeren je ministar financija Mato Crkvenac.



Pročitajte više