Vlada Jadranke Kosor traži od Sabora da prava branitelja postanu ustavna kategorija


NA DANAŠNJEM zasjedanju Vlade donesena je odluka o tome da se pristupi promjeni Ustava Republike Hrvatske odnosno da se zaštita hrvatskih branitelja uređuje ustavnim zakonom. Kako je obrazložila premijerka Jadranka Kosor Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji podigao bi se tako na razinu ustavnog zakona.

Branitelje treba dodatno zaštiti


"To je odgovor na inicijativu hrvatskih branitelja koju su nedavno iznijeli na sastanku u vladi", rekla je Kosor dodajući da Vlada takvu inicijativu itekako podupire i prihvaća te da je smatra i više nego opravdanom. Kosor je izrazila uvjerenje da će takvu odluku prihvatiti i Sabor, a s obzirom da je riječ o ustavnoj kategoriji potrebna je dvotrećinska većina.

"Branitelje treba kao jednu od najranjivijih skupina društva, dodatno zaštiti", napomenula je Kosor  izražavajući nadu da se odredbe tog zakona dosljedno provode. Kako je naglasila do sada se, primjerice, nisu dosljedno poštovale neke odredbe Zakona o pravima hrvatskih branitelja kod zapošljavanja djece hrvatskih branitelja.

Ustavom će se Zakon o braniteljima dosljedno provoditi

"Od onog trenutka kada prava branitelja postanu Ustavna kategorija bit ćemo sigurni da će se Zakon o braniteljima dosljedno provoditi bez obzira na to tko je i kada na vlasti", rekla je Kosor na što se nadovezao ministar branitelja Tomislav Ivić rekavši da Hrvatska ima dobro izgrađen sustav zaštite koji će se predloženim izmjenama Ustava podići na još višu razinu na najbolji mogući način.

Pročitajte više