Vlada je poslovnica Agrokora na Markovom trgu

Foto: Index, Hina

VLADA, sudeći po ponašanju pojedinih ministara, funkcionira kao poslovnica Agrokora na Markovom trgu.


Ministri ne prodaju mineralnu vodu i ne dijele Konzumove bonove, ali su angažirani na spašavanju svog gazde Ivice Todorića, koji očito ne može i ne zna funkcionirati bez obilne pomoći države iako ga (lažno) predstavljaju kao uspješnog poduzetnika.

Marić kao glasnogovornik

Ministar financija Zdravko Marić funkcionira kao neformalni glasnogovornik koji šalje umirujuće poruke javnosti, dok ministrica gospodarstva Martina Dalić piše plan restrukturiranja Agrokora, koji će biti pretočen u zakon.

Martina Dalić danas je najavila izradu posebnog zakona za kompanije u problemima koje zapošljavaju više od osam tisuća zaposlenih i imaju preko milijardu kuna duga.

"Cilj, svrha i razlog za ovaj zakon je stvaranje uvjeta za sistemski bitne kompanije ako se nađu u problemima. Želim poslovno naglasiti da ovaj zakon ne pripremamo za Agrokor ili Todorića. No, ako bi situacija u Agrokoru to zahtijevala, to bi se moglo primijeniti i na njih. Vladi ovaj zakon omogućava zaštitu ekonomije", rekla je Dalić.

Opisu odgovara jedino - Agrokor


Jedina kompanija koja bi mogla odgovarati opisu je upravo Agrokor.

Iako u zemlji postoji cijeli niz problema koji pogađaju stotine tisuća građana i nitko ih ne rješava, kada je u pitanju Ivica Todorić, za njega su spremni po hitnom postupku donijeti čak i novi zakon.
Jer kad su ugroženi interesi Ivice Todorića to je "sistemski rizik", a ostali nisu bitni.

Na primjer, godinama se tolerirao "sistemski rizik" više od 300 tisuća blokiranih čiji dug se popeo na preko 40 milijardi kuna. Toliki broj građana u blokadi s dugovima koji se mogu mjeriti s Todorićevima za vladu nisu sistemski rizik.

Iako je bilo jasno da ovrhe na način na koji se provode i koliki su njihovi troškovi očito ne mogu funkcionirati, politika nije željela reagirati.

No sada kada je u problemima Agrokor hitno se reagira, prepisuju se zakoni iz Austrije, Njemačke te rade usporedbe sa spašavanjem kompanija na Zapadu.

Pročitajte više