Vlada mijenja spornu odredbu o radu trgovina radnim danom

NAKON što su se mali trgovci iz turističkih središta na Jadranu pobunili zbog odredbe po kojoj usred turističke sezone ne smiju raditi dulje od 21 sat, Vlada je priopćila da će u iduća dva dana održati sastanak socijalnih partnera i predstavnika jedinica lokalne samouprave, na kojem će se donijeti konačna odluka o radnom vremenu trgovina radnim danom.

Ovakvo radno vrijeme vrijedi od 9.8. i to zbog šlamperaja državne administracije. Zakon o trgovini objavljen je u Narodnim novinama u 25. srpnja, i kao što je to običaj, stupio je na snagu osam dana nakon objave, što je bilo prošlog petka. No, od ovog roka izuzete su odredbe koje se odnose na rad nedjeljom jer one stupaju na snagu tek 1. siječnja 2009. Među tim odredbama koje se odgađaju do početka iduće godine trebao je biti i članak koji kaže da "prodavaonice mogu od ponedjeljka do subote započeti s radom najranije u 6 sati, a završiti s radom najkasnije do 21 sat". Tako sada imamo apsurdnu situaciju da preko tjedna trgovine smiju raditi samo do 21 sat, a nedjeljom neograničeno.

Ne treba niti napominjati, da tijekom ljetnih mjeseci ogroman dio prometa trgovine na obali imaju upravo u večernjim satima kada se ljudi vraćaju s plaža i obavljaju potrebnu kupovinu, posebice oni koje borave u velikom broju apartmana i jadranskih kampova.

D.M.
Foto: L.T.

Pročitajte više