Vlada na sutrašnjoj sjednici o programu za sprječavanje nasilja među djecom

HRVATSKA Vlada na sutrašnjoj će sjednici raspravljati o programu aktivnosti za sprječavanje nasilja među djecom u okviru kojeg su i mjere za poboljšanje i primjereniju mrežu domova.

U najkraćem roku izradit će se analiza karakteristika djece i mladih smještenih u domove po dobi, spolu, i pravnoj osnovici smještaja, analiza kadrova i kapaciteta u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i domovima za djecu s poremećajima u ponašanju.

Na temelju tih analiza vidjet će se i kako u domovima razdvojiti djecu po kategorijama, odnosno kako odvojiti djecu koja u domove nisu dospjela zbog nasilja, od onih koji se upravo zbog toga nalaze u domovima, kazala je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. To je dio kratkoročnih mjera iz programa aktivnosti za sprečavanje nasilja među djecom i mladima, o kojima je danas raspravljala Vladina koordinacija za društvene djelatnosti, a sutra će se naći i pred Vladom.

Kratkoročna je mjera i potreba usklađivanja broja i vrste djelatnika potrebnih u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, i domovima za djecu i mladež s poremećajima u ponašanju. U te domove će se, najavila je Kosor, odmah zaposliti 25 djelatnika.

Isto tako će se odmah utvrditi broj potrebnih vanjskih suradnika, posebno psihijatara koji bi bar jednom tjedno radili u domovima. Među kratkoročnim mjerama su i imenovanja stručnih osoba u odgojno-obrazovnim ustanovama, centrima za socijalnu skrb i policijskim postajama kako bi se spriječilo nasilje i pružila pomoć u slučajevima djece s poremećajima u ponašanju.

Mjerama se predlaže da se u obrazovnim ustanovama i domovima postave "sandučići povjerenja", putem kojih bi djeca i roditelji mogli prijavljivati slučajeve nasilja, a u te ustanove, kao i javna mjesta gdje se okuplja veći broj djece, primjerice, športske dvorane, istaknula bi se obavijest da se radi o ustanovama s "nultom tolerancijom nasilja".

U akciju bi se pozvale i poznate osobe iz javnog života, na primjer športaši, koji bi spotovima pozivali na sprečavanje nasilja.

Uz kratkoročne, vladi će biti predloženo i više dugoročnih mjera, a takve mjere su izrada protokola o postupanju u slučajevima nasilja među djecom, te izrada nacionalne strategije, o prevenciji poremećaja u ponašanju. Ta strategija bi, kaže Kosor, trebala biti gotova do kraja ove godine.

Nije mogla reći koliko će novca biti potrebno za provođenje programa. Dio potrebnih sredstava će se osigurati u ovogodišnjem proračunu u stavkama Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a bude li potrebno dio sredstava osigurat će se i eventualnim rebalansom, kazala je.

Uz program aktivnosti za sprečavanje nasilja među djecom i mladima, Vlada bi na sutrašnjoj sjednici trebala utvrditi i prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Tim bi se izmjenama, kako su danas najavili i predstavnici umirovljenika, u mirovinsku osnovicu uključio dodatak od šest posto i sto kuna, a rast mirovina usklađivao s rastom plaća. Vlada i umirovljenici dogovorili su također i povećanje neoporezivog dijela dohotka za umirovljenike, na 3000 kuna.

Pročitajte više