Vlada o obveznicama, obnovi škola, radu HBOR-a...

HRVATSKA vlada donijela je danas odluku o izdavanju državnih obveznica u iznosu od milijardu kuna, koje će se plasirati na domaćem tržištu.

Prvi put hrvatska država emitira dugoročne, petogodišnje obveznice, denominirane u kunama, kao dodatni instrument za ulaganja institucionalnih investitora, ali i građana, kazao je ministar financija Mato Crkvenac.

Postoji, kaže Crkvenac, vrlo veliki interes za kunske obveznice investitora, ali i građana koji su do sada izrazili interes za kupnju gotovo milijun kuna obveznica.

I članovima Vlade uputio je besplatan savjet da "kupe nešto tih hrvatskih kunskih obveznica".

Obveznice će se 28. svibnja uvrstiti u prvu kotaciju Zagrebačke burze, imaju fiksnu kamatnu stopu od 6,125 posto, a voditelji izdanja su Riječka i Splitska banka.

Vlada se danas suglasila i s prijedlogom Projekta izgradnje i obnove 140 školskih objekata (izgradnja 66 novih i sanacija 74 postojeća objekta) u iduće tri godine. Projekt je ukupno vrijedan 800,4 milijuna kuna odnosno nešto više od 106 milijuna eura, od čega bi se polovica ili 53,1 milijun eura financiralo kreditom Razvojne banke Vijeća Europe. Kredit bi se, ističe ministar javnih radova Radimir Čačić, dobio uz kamatnu stopu od oko dva posto, s rokom otplate od 15 godina, u što je uključeno i pet godina počeka.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić ističe da Hrvatska uz cestogradnju i željeznicu mora ulagati i u ostale infrastrukturne objekte, bolnice i škole. Najgore bi bilo naš razvoj prilagoditi samo vlastitim sredstvima, kazao je Linić, priznajući da se potrebnim ulaganjima na neki način određuju i budući proračuni ali taj će novac najvećim dijelom ići u razvoj, njime se povećava standard građana i širi domaća ponuda što znači da ćemo ga moći vraćati, naglasio je.

Članovi Vlade pohvalili su dosadašnji rad Hrvatske banke za razvitak i obnovu (HBOR), čija ukupna kreditna aktivnost u proteklih 10 godina iznosi 32,5 milijardi kuna. Samo u prošloj godini HBOR je odobrio kredita i jamstava za 3,5 milijardi kuna što je 34 posto više nego godinu prije. Prošlu je godinu HBOR završio s pozitivnim financijskim rezultatom od 75,2 milijuna kuna, kazao je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev podnoseći Vladi izvješće o prošlogodišnjem radu HBOR-a.

Vlada je danas dala pozitivno mišljenje zakonskom prijedlogu o osnivanju Sveučilišta u Dubrovniku, šestog u Hrvatskoj.

Vlada je donijela i odluku o sudjelovanju Hrvatske na svjetskoj izložbi EXPO 2005. u Aichiu u Japanu. Javnim natječajem izabran je projekt za tu izložbu, a njegovi su autori Damir Fabijanić, Dalibor Martinis i Studio 3LHD. Za EXPO 2005. Ministarstvo vanjskih poslova osigurati će inicijalna sredstva od milijun kuna, a u naredne dvije godine sredstva će se osiguravati u proračunu.

Pročitajte više