Vlada od SFOR-a traži detaljnu istragu i očitovanje o mjerama

PREDSTOJNIK Vladinog Ureda za suradnju s međunarodnim institucijama Tomislav Vidošević sastao se u Zagrebu s predstavnicima SFOR-a kako bi im uručio prosvjed zbog incidenta u kojem su sudjelovali pripadnici SFRO-a.

Prema izjavama očevidaca i informacijama MUP-a, četvorica pijanih pripadnika SFOR-a srušila su u ponedjeljak navečer dio Zida boli u Selskoj ulici u Zagrebu.

Vidošević je rekao ´da je Vlada od SFOR-a zatražila detaljnu istragu s konkretnim imenima osoba koje su to počinile i s jasnim očitovanjem SFOR-a o mjerama koje će poduzeti´.

Ured za suradnju s međunarodnim institucijama danas je pismenim putem uručio prosvjed u ime Vlade RH, rekao je Vidošević.

´Tom prigodom smo još jednom naglasili što je jedan ovakav incident izazvao u hrvatskoj javnosti. Naglasili smo da je Zid boli za nas od posebnog značenja, da je to sjećanje na sve one koji su izgubili živote za našu domovinu, posebno za one koji su još uvijek nestali´, rekao je Vidošević.

´Naša očekivanja su izražena i u noti koju je Ministarstvo vanjskih poslova uputilo jučer Zapovjedništvu SFOR-a u Sarajevu, a to je da takve osobe nisu dobre došle u RH´, kazao je Vidošević.

On je rekao da je načelnik SFOR-ovog Ureda za vezu brigadir Jiri Kuchar izrazio žaljenje zbog incidenta, te nadu da incident neće ugroziti suradnju SFOR-a i Hrvatske.

Kuchar nije želio odgovarati na novinarska pitanja.

Vidošević je rekao da SFOR želi svoj dio istrage okončati ´na način da prvo službeno izvijesti Vladu RH, a tek onda javnost´. ´Do ovog trenutka mi u Vladi nismo dobili konkretna imena´, rekao je Vidošević.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Vidošević je rekao da ne može potvrditi spekulacije da su incident izazvali britanski pripadnici SFOR-a. Vidošević je isto tako ponovio da jurisdikciju nad pripadnicima SFOR imaju SFOR odnosno zemlje iz kojih pripadnici dolaze.

Pročitajte više