Vlada od Ustavnog suda neće tražiti mišljenje o saborskom zaključku - neslužbeno

VLADA neće od Ustavnog suda tražiti mišljenje o zaključku Hrvatskog sabora kojim ju obvezuje da svim haaškim osumnjičenicima ili optuženicima, kao i njihovim odvjetnicima osigura pravnu pomoć i pristup dokumentima potrebnim za obranu, doznaje se popodne u Banskim dvorima.

U Vladi je, doznaje se, prevladalo stajalište da bi to bilo bespredmetno i da bi Ustavni sud odbio dati takvo mišljenje, jer ne može uspoređivati zakone i niže pravne akte.

U Vladi obrazlažu da je saborski zaključak po svojoj pravnoj snazi ispod Ustavnog Zakona o suradnji s Haaškim sudom.

Ustavni zakon se, kažu u Vladi, poziva na Statut Haaškog suda koji propisuje pravila ponašanja, a Vlada se mora pridržavati zakona i poštivati međunarodne obveze.

Znači li sve to da Vlada neće postupiti po zaključcima zakonodavca, u Banskim se dvorima nije mogao dobiti odgovor.

Po raspoloživim informacijama, o potezu Sabora, Vlada će raspravljati, ali to po svojoj prilici neće biti ovaj tjedan.

U Banskim dvorima nije se mogla dobiti nikakava službena informacija o tome tko bi mogao preuzeti čelno mjesto u vladinom Savjetu za suradnju s Haagom, nakon što je ostavku na tu dužnost, a zbog saborskog zaključka, podnio Goran Granić.

Po neslužbenim informacijama tu bi ulogu mogao preuzeti osobno premijer Ivica Račan.

Po zaključku Hrvatskog sabora obvezuje se Vladu i ostala tijela državne uprave da svim bivšim i sadašnjim pripadnicima hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga, koji se nalaze ili se nađu u statusu osumnjičenika ili optuženika pred sudom U Haagu, kao i njihovim odvjetnicima osiguraju pravnu pomoć i pristup dokumentima potrebnim za obranu.

To se posebno odnosi na dokumente koji su već dostavljeni haaškom Tužiteljstvu, navodi se u saborskom zaključku.

Pročitajte više