Vlada odobrila izdavanje obveznica u iznosu od 2,5 milijardi kuna

DRŽAVA će se na domaćem tržištu zadužiti za 2,5 milijarde kuna kako bi otplatila glavnice kredita koji dospijevaju na naplatu tijekom ove godine.

Vlada je, naime, danas donijela odluku o zaduženju države izdavanjem obveznica u spomenutom iznosu. Obveznice će se izdati uz kamatnu stopu 4,5 posto godišnje, na rok od sedam godina, a uplaćivat će se 11. srpnja ove godine.

Kompletan iznos obveznica upotrijebit će se za vraćanje postojećeg duga, od čega 600 milijuna kuna za povrat inozemnog duga, kazao je ministar financija Ivan Šuker.

To je, dodaje premijer Ivo Sanader, još jedan doprinos smanjenju vanjskog duga države.

Ministar financija otklonio je i prigovor da država time potiče zaduživanje banaka, ističući da 90 posto iznosa kupuju investicijski fondovi.

Prema podatcima Ministarstva financija, orijentacija države prema domaćem tržištu kapitala rezultirala je nominalnim smanjenjem udjela države u ukupnom hrvatskom vanjskom dugu.

Prema tim podatcima, u proteklih godinu i pol država je svoj vanjski dug smanjila za ukupno oko 8 milijardi kuna.

Voditelji izdanja najnovijih sedmogodišnjih državnih obveznica su Erste&Steiermarkische Bank, Splitska banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka.

Vlada o zdravstvenim zakonima

Čvrsto smo zakoračili u kvalitetniji, bolji i pravedniji zdravstveni sustav, ustvrdio je ministar zdravstva Neven Ljubičić na današnjoj sjednici Vlade koja je Hrvatskom saboru predložila donošenje četiri zdravstvena zakona.

Radi se o novim zakonima o zdravstvenoj zaštiti, obveznom i dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, te zaštiti zdravlja na radu.

Ljubičić navodi da su ti zakonski prijedlozi "u najvećoj mogućoj mjeri" usuglašeni sa socijalnim partnerima, predstavnicima struke i udrugama pacijenata.

Novine koju donose predloženi zakoni su uvođenje prihodovnog cenzusa svih članova obitelji kao osnove za oslobađanje od doplate, te uvođenje osnovne i dopunske liste lijekova čime bi se, po procjenama predlagača, uštedilo više od 300 milijuna kuna.

Saboru je Vlada uputila i prijedlog izmjena Zakona o sudovima kojim uređuje da svi suci, a ne samo novi, moraju dostaviti svoje imovinske kartice u roku tri mjeseca.

Izmjene bi omogućile i da se, na zahtjev predsjednika Vrhovnog suda, sudac privremeno uputi na rad u drugi sud istog stupnja, koji je do 50 kilometara udaljen od suda na kojemu inače radi.

Vlada je inicirala provedbu istraživanja o korupciji jer danas, kako je istaknuto, nema znanstveno utemeljenih podataka o korupciji, sve ocjene se temelje na dojmovima.

Takvo istraživanje trebalo bi provesti neovisno državno tijelo, primjerice USKOK, ili specijalizirane agencije za istraživanje uz suradnju sa znanstvenicima, npr. s Pravnog fakulteta, kazao je premijer Ivo Sanader.

Najavio je da će Vlada na jesen predložiti zakon o financiranju političkih stranaka.

Vlada je osnovala Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću i Veleučilište u Šibeniku, te prihvatila programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za prošlu godinu.

Hrvatski su sportaši u 2005. postigli iznimne uspjehe, na 345 natjecanja osvojili su ukupno 282 medalja, istaknuo je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Prihodi HOO-a u prošloj su godini iznosili 96,4 milijuna kuna, pri čemu su znatno, ističe Mateša, porasli vlastiti prihodi.

Pejnović nova ravnateljica Centra za krš

Ravnateljicom Centra za krš Vlada je danas imenovala Jadranku Pejnović, a učinila je to nakon javnog natječaja.

Privremenom ravnateljicom Šumarske savjetodavne službe imenovala je Suzanu Trninić, a privremenim ravnateljima Zavoda za telemedicinu i Agencije za obrazovanje odraslih Mladena Novosela i Jozu Ćavara.

Vlada je Saboru predložila imenovanje četiri člana Upravnog vijeća Hine - Božu Skoku, Dijanu Katicu, Dražena Jovića i Ivana Rusana.

Vlada je to učinila temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, s time da će se naknadno imenovati preostali peti član Upravnog vijeća koji je predstavnik zaposlenika Hine.
 
Vlada i Grad Zagreb zajednički grade Spomenik domovini

Na zagrebačkom Trgu Stjepana Radića Vlada i Grad Zagreb zajednički će izgraditi Spomenik domovini, odlučila je danas Vlada.

Došlo je vrijeme da se u Zagrebu uz suglasje svih političkih opcija izgradi Spomenik domovini, kao trajno obilježje borbe hrvatskog naroda za slobodu i nezavisnost, istaknuo je premijer Ivo Sanader.

Podsjetio je da je postojala jedna takva inicijativa bivše Vlade, ali nije ostvarena.

Za izgradnju Spomenika osnovano je posebno Povjerenstvo kojemu će na čelu biti premijer, a zamjenik će mu biti zagrebački gradonačelnik.

To će Povjerenstvo predložiti plan izgradnje, te osnovati posebna tijela koja će analizirati dosadašnje natječaje, te po potrebi raspisati natječaj za urbanističko-arhitektonsko rješenje sadašnjeg Trga Stjepana Radića, kao i natječaj za izgradnju Spomenika.

Spomenik će u jednakom iznosu financirati država i Grad Zagreb.

Pročitajte više