Vlada: Planovi podizanja vinograda, voćnjaka, maslinika

VLADIN je plan godišnje podizati tri tisuće hektara vinograda, oko 3600 hektara voćnjaka te 500 hektara maslinika da bi se to postiglo Ministarstvo poljoprivrede danas je zaduženo da u roku od 60 dana izradi operativne programe podizanja novih vinograda, voćnjaka i maslinika.

Hrvatska ima uvjete za dugogodišnje nasade, no zbog politike koja se posljednje stoljeće vodila prema seljacima površine pod njima stalno su se smanjivale, rekao je premijer Ivo Sanader.

Potkrijepio je to primjerom vinove loze pod kojom je početkom 20. stoljeća bilo 200 tisuća hektara, a danas 13.500 (po Upisniku proizvođača) odnosno 27.000 hektara po Popisu poljoprivrede.

S potrošnjom vina od 25 litara po stanovniku Hrvatska je na dnu europske ljestvice.

Hrvatska uvozi polovicu potrebnih količina jabuka, 70 posto bresaka i 80 posto krušaka, godišnje uveze hrane u vrijednosti 1,5 milijardi dolara.

Ministar financija Ivan Šuker istaknuo je da se u izradu programa, uz državu, moraju uključiti i županije, gradovi i općine, da se mora riješiti problem prerade, veletržnica i hladnjača za voće, riješiti osiguranje nasada od elementarnih nepogoda.

Ministarstvo poljoprivrede, odgovara resorni ministar Petar Čobanković, ima u svom proračunu poticajna sredstva za hladnjače, a spremno je i sufinancirati i četvrtinu premijer osiguranja.

U ime vinara, a na blagdan njihova zaštitnika sv. Vinka, Čobanković je članove Vlade i novinare počastio buteljama vina.

Pročitajte više