Sanader: Rasterećenje gospodarstva zajednički je cilj Vlade i HUP-a

ZAJEDNIČKO stajalište Vlade i Hrvatske udruge poslodavaca je da poduzetnike treba porezno rasteretiti te ukloniti administrativne i birokratske prepreke njihovu poslovanju, izjavio je predsjednik Vlade Ivo Sanader, nakon sastanka užeg kabineta Vlade sa vodstvom HUPa.

"Poduzetnika treba rasteretiti, o tome dvojbe nema", rekao je Sanader dodavši da porezno rasterećeni poduzetnik donosi više u državnu blagajnu, jer zbog smanjena poreznog opterećenja ne želi ući u sukob sa zakonom nego ispunjava svoje obveze. O tome svjedoče, dodao je predsjednik Vlade, primjeri nekoliko europskih zemalja, a najsvježiji je primjer Slovačke.

U kontekstu smanjenja porezne presije, jedna od prvih mjera je smanjenje PDV-a, koji bi po planovima Vlade nakon redovne zakonodavne procedure i pripreme državnih institucija tijekom ove godine, od 1. siječnja 2005. trebao iznositi 20 posto. Iako ta mjera nije namijenjena izravno poduzetništvu nego rastu standarda građana, premijer je, kako je rekao, zatražio i dobio HUP-ovu potporu u njezinoj realizaciji.

Sanader je izvijestio da se na današnjem susretu raspravljalo i o borbi protiv sive ekonomije, a definiran je i zajednički interes u poboljšanju rada javne administracije. U tom smislu, rekao je Sanader, Vlada razmatra i uskoro će krenuti u realizaciju ideje otvaranja "one stop shopa" kako bi se poduzetnicima smanjile administrativne prepreke i birokratske probleme.

Uz ove teme, premijer Sanader je, kako je rekao, upoznao HUP sa novim pristupom Vlade socijalnom partnerstvu, koji se očituje u spajanju ministarstava gospodarstva i rada što bi trebalo omogućiti lakše rješavanje gospodarsko-socijalnih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osvrćući se na rad Nacionalnog vijeća za konkurentnost, koje djeluje uz potporu HUP-a, Sanader je rekao da je Vlada zainteresirana za njegov rad i da sa zanimanjem očekuje novi izvještaj Vijeća.

Također, Sanader je na današnjem sastanku HUP-u najavio osnivanje Vijeća za ekonomsku politiku pri Vladi, u koje će biti pozvan po jedan predstavnik HUP-a i sindikata.

Na kraju, Sanader je naglasio da zbog, kako je rekao, "problema i propusta s privatizacijom tijekom devedesetih", još uvijek postoji loš imidž poduzetnika u javnosti, koji treba odstraniti. "Bez poduzetnika nema razvoja i novih radnih mjesta. Država, osim u nekim infrastrukturnim projektima ne može otvarati nova radna mjesta, to mogu samo poduzetnici", rekao je Sanader.

Zaključivši kako Vlada čvrsto podupire socijalno partnerstvo, najavio je da će osobno sudjelovati na prvoj sjednici GSV-a u petak.

Predsjednik Izvršnog odbora HUP-a Ivica Mudrinić izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom pohvalivši, kako je rekao, "brzu reakciju Vlade i njezinu spremnost za raspravu o pitanjima razvoja". Naglasio je da HUP očekuje zajednički rad s Vladom na pripremi hrvatskog gospodarstva za ulazak Hrvatske u EU. U tom kontekstu, ocijenio je dobrim najavljeno smanjenje PDV-a, ali i naglasio da HUP očekuje daljnje smanjenje poreznog pritiska na gospodarstvo te strukturalne promjene u gospodarstvu, a naročito u državnim tvrtkama kroz smanjenje troškova državnog aparata. Uz to, Mudrinić je pozdravio najavljenu borbu protiv sive ekonomije, te najave za pojednostavljivanje administrativnih procedura, te poteze za skidanje lošeg imidža poduzetnika.

Upitan je li, sukladno prethodnim najavama, HUP na današnji sastanak došao s prijedlogom za izmjene Zakona o radu, Mudrinić je odgovorio da to nije bila tema današnjeg sastanka, jer su se "polazišta za taj dogovor sada promijenila", no da je postignuta načelna suglasnost o potrebi smanjenja cijene rada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara