Vlada prihvatila program za sprječavanje nasilja među mladima

PROGRAM aktivnosti za sprječavanje nasilja među djecom i mladima s pedesetak kratkoročnih i dugoročnih mjera dobio je danas podršku hrvatske Vlade.

Kao kratkoročna mjera odmah će se izraditi analiza karakteristika djece i mladih smještenih u domove po dobi, spolu i pravnoj osnovi smještaja.

Izradit će se prikaz stanja prostora opreme i kadrova, te planovi ulaganja u domove za djecu i mlade s poremećajem u ponašanju, odmah će se zaposliti 25 stručnih djelatnika.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji Jadranka Kosor najavljuje da će se radi senzibiliziranja javnosti, u akciju sprječavanja nasilja među djecom i mladima uključiti i poznate osobe koje bi spotom trebale poručiti da je nasilje loše i da mu treba stati na kraj.

U okviru dugoročnih mjera, točnije do konca ove godine, Hrvatska će dobiti Nacionalnu strategiju prevencije poremećaja u ponašanju djece i mladih, a kroz izmjene više zakona trebale bi se pooštriti kazne za nasilnike.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang rekao je da je to ministarstvo već poduzeo neke konkretne mjere - raspisalo je natječaj za psihologe, ustrojena je stroga inspekcija u Uredu socijalne skrbi, voditelji ustanova za socijalnu skrb redovito će se jednom mjesečno sastajati i razmjenjivati iskustva.

Premijer Ivo Sanader naglasio je da i politika i javnost imaju zadaću da problem nasilja među mladima izvuku iz "sive zone" i stave ga u fokus javnosti.

Pročitajte više