Vlada prihvatila projekt opismenjavanja odraslih

DO KRAJA ove godine u programe obrazovanja odraslih može se uključiti 3200 osoba, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je prihvatila projekt opismenjavanja odraslih Desetljeće pismenosti u Hrvatskoj 2003./2013.

Na takav projekt Vlada se odlučila suočena s poraznim podatkom da u Hrvatskoj gotovo petina starijih od 15 godina odnosno 685 tisuća ljudi, nema završenu osnovnu školu. Od toga broja, čak tri posto njih nema ni jedan razred osnovne škole.

Cilj je projekta "Za hrvatsku pismenost - put do poželjne budućnosti" je omogućiti starijima od 15 godina da završe osnovnu školu, odnosno pomoći im da se osposobe za neka jednostavnija zanimanja, npr. pomoćne radnike u ugostiteljstvu i građevinarstvu.

S obrazovanjem bi se krenulo već početkom rujna, a država je za tu namjenu ove godine izdvojila 6,4 milijuna kuna, istaknuo je ministar prosvjete Vladimir Strugar, pozivajući potencijalne kandidate da se uključe u projekt obrazovanja.

Ministri su podržali projekt, ali i ocijenili da je s obzirom na broj neobrazovanih potreban ambiciozniji i agresivniji pristup tom problemu.

Vlada se suglasila s osnivanjem Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom koji bi se financirao iz državnog proračuna, posebnih doprinosa, donacija i sl.

(Hina) bn/um sšh

Pročitajte više