Vlada RS nudi nagradu za predaju haških optuženika

VLADA Republike Srpske u ponedjeljak navečer je donijela odluku po kojoj će se obiteljima svih haških optuženika za ratne zločine koji se dragovoljno predaju do konca ove godine isplatiti jednokratna pomoć u iznosu od 50 tisuća KM (oko 25 tisuća EUR).

Uvjet da se ostvari ovo "pravo" je da procedura organiziranja dragovoljne predaje tražene osobe počne najkasnije 9. prosinca, priopćila je vlada.

Najnovijom odlukom vlade udvostručeni su novčani iznosi namijenjeni materijalnom osiguranju osoba koje se nalaze u pritvoru Haškog tribunala i članova njihovih obitelji .

Tako će stalna mjesečna primanja haških pritvorenika iznositi dvije prosječne plaće zaposlenih radnika u Republici Srpskoj u prethodnoj godini.

Također će se obiteljima haških zatočenika mjesečno će se isplaćivati iznos jedne prosječne plaće u RS, a članovi obitelji imaju pravo i na naknadu putnih troškova u visini četiri povratne karte na relaciji Banja Luka - Haag do dva puta godišnje.

Djeca haških optuženika, koji se nalaze u pritvoru Tribunala, imaju pravo na stipendiju u srednjim školama od 160, a na fakultetima od 200 KM mjesečno.

Pročitajte više