Vlada si želi graditi palaču od 100 tisuća kvadrata

MINISTRICA zaštite okoliša, prostornog uređenja i javnih radova Marina Matulović-Dropulić prije tjedan dana najavila je gradnju novog sjedišta hrvatske Vlade. Idejni nacrt navodno već postoji, a nova Vlada bila bi smještena uz sjeverni savski nasip, pišu Večernji i Jutarnji list.

Bude li se gradio novi Vladin kompleks, neka ministarstva, poput MORH-a i MUP-a, ostat će na sadašnjim adresama, a i premijer bi ostao u Banskim dvorima. Državni trošak bi se, navodno, osjetno skresao rasprodajom postojećih vladinih zgrada i ureda.

Dropulić je zapravo, saznaje Večernji, testirala reakcije javnosti na ovaj vrlo skupi projekt, kojim Sanader želi oživjeti ideju HDZ-a i Nikice Valentića iz 1995. godine.

Valentić je Vladin kompleks zamislio kao prostor od 100.000 kvadrata, a nalazio bi se između zgrade HRT-a i nekadašnjeg sjedišta Centralnog komiteta SKH, popularno nazvanog "Kockica", piše Večernji list, te dodaje kako bi, prema Valentićevoj ideji, Vlada stolovala u 7500 kvadrata, a ostatak bi se raspodijelio na prateće službe pojedinog resora, dvoranu za svečani prijem gostiju, tiskaru, arhiv itd.

Prema tadašnjim kalkulacijama iz proračuna bi se za takvo sjedište trebalo izdvojiti oko pola milijarde tadašnjih njemačkih maraka, no projekt zbog financija nije zaživio.

Prema Večernjem listu, finacije nisu jedini razlog. Naime, novi Vladin kompleks nije smio zasjeniti Predsjedničke dvore, pa se i zbog toga odustalo od izgradnje.

Pročitajte više