Vlada stanovnicima Sidneya plaća da se odsele u ruralne krajeve

VLADA je stanovnicima Sydneya ponudila novčane naknade ukoliko napuste grad i presele se u ruralne predjele Novog Južnog Walesa. Vlasti se nadaju kako će taj plan dati poticaj oporavku ruralnih krajeva od suša koje traju već preko deset godina, ali i riješiti probleme sve veće prenapučenosti najmnogoljudnijeg australskog grada.

Tako je vlada Novog Južnog Walesa odlučila stimulirati sve koji kupe kuće u ruralnim krajevima sa 7.500 dolara. No zbog dobre kvalitete života, ljudi se rijetko odlučuju na dolazak iz Sidneya. Australija je jedna od najrjeđe naseljenih zemalja na svijetu, a skoro četvrtina njene populacije živi u Sidneyu, piše BBC.

Prema nekim predviđanjima, Sidney će do kraja stoljeća narasti za još nekih 40% svoje trenutne populacije od 4.5 milijuna stanovnika. Stoga će ovaj vladin potez pokušati smanjiti priliv novih stanovnika, zbog čega je na raspolaganju sve manje stanova u gradu, a cijene nekretnina se vrtoglavo dižu. Osim toga, gradska infrastruktura također sve teže izdržava stalno povećanje broja stanovnika.

Pročitajte više