Vlada: Trgovci, hajde ohladite malo

S DEVET točaka dnevnog reda, premijer Ivo Sanader, otvorio je danas prvu sjednicu Vlade nakon sezone godišnjih odmora. No, u uvodnom dijelu sjednice Vlade, premijer Sanader ponovno je istaknuo ono što obećava već danima, a to je zadržavanje inflacije na 6 do 6.5 posto, te zadržavanje postojećih cijena plina.

Zemljoradnička matematika

Podršku takvim predviđanjima dao je i ministar poljoprivrede Božidar Pankretić, koji je izvijestio Vladu o dobroj žetvi pšenice, te više nego dobrim očekivanjima za uljarice i kukuruz.

"Otkupna cijena je 30 do 40 posto niža nego što je bila prošle godine, a to bi u konačnici trebalo značiti da bi i konačni proizvod u trgovinama trebao biti jeftiniji", naglasio je Pankretić "zemljoradničku matematiku" suzbijanja inflacije.

No, čim se spomenula tema cijena krajnjeg proizvoda, u raspravu se uključio i ministar gospodarstva Damir Polančec koji je podsjetio kako su trgovačke marže, tijekom ljetne sezone, bile neopravdano visoke.

Trgovac, hajde o'ladi

"Uz nižu cijenu nafte, one moraju ići prema dole", kazao je Polančec na sjednici Vlade. Premijer Sanader rekao kako će Vlada naći način da se javno prozovu oni koji neopravdano dižu cijene.

"Koristit ćemo legalni pritisak da ne bi došlo do 'domino efekta'", ustvrdio je Sanader dodajući kako su neki trgovci dizali maržu i do sto posto. Naime, kako kaže Sanader u zapadnim zemljama marža ide do deset posto te je poručio kako će naći način da trgovcima kaže da "malo ohlade".

HDZ najavio, Vlada prihvatila

U nastavku sjednice usvojen je, jučer na sastanku predsjedništva HDZ-a, najavljeni prijedlog odluke o davanju ovlaštenja jedinicama lokalne samouprave za prodaju stanova najmoprimcima na područjima posebne državne skrbi.

Kako je objasnila potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor na taj način povećat će se proračuni lokalne samouprave i omogućit će se izgradnja ostalih objekata za opće dobro.

Nagrađeni sportaši

Među današnjim odlukama Vlade našla se i ona o nagrađivanju sportaša koji su nastupili na Olimpijadi. Tako će se osvajačima medalja na olimpijskim igrama dodijeliti 1.4 milijuna kuna. Srebreni Filip Ude i Blanka Vlašić dobit će 130 tisuća kuna, kao i njihovi treneri. Brončane Snježana Pejčić, Martina Zubčić i Sandra Šarić dobit će 91 tisuću kuna, a istu svotu dobit će i treneri.

I.Ć.
Foto:Index

Pročitajte više