Vlada utvrdila osnovnu mrežu zdravstvene djelatnosti

VLADA je danas utvrdila osnovnu mrežu zdravstvene djelatnosti, po kojoj će u Hrvatskoj biti 2.390 timova obiteljske medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Stomatološka djelatnost brojit će 2.160 timova, zdravstvena zaštita predškolske djece (pedijatrija) 310 timova, a zaštita žena na razini primarne zdravstvene zaštite (ginekologija) 324 tima.

U mreži bolničkih zdravstvenih ustanova su 64 takve ustanove, od čega 17 u Zagrebu.

U sadašnjim okolnostima napravljena su određena poboljšanja, pa je, primjerice, u stomatološkoj zaštiti smanjen broj pacijenata po timu, rekao je državni tajnik Ministarstva zdravstva Velimir Božikov.

Vlada je danas donijela i odluku o opsegu prava na zdravstvenu zaštitu iz osnovnog zdravstvenog osiguranja za iduću godinu, u čemu neće biti promjena u odnosu na postojeći sustav.

Zakon o zdravstvenom osiguranju, naime, utvrđuje koje su sve zdravstvene usluge u potpunosti pokrivene osnovnim zdravstvenim osiguranjem, a svake se godine donosi odluka o opsegu prava u kojem dijelom participiraju sami osiguranici ili im to pokriva dopunsko zdravstveno osiguranje.

Pročitajte više