Vlada: vinjete i popis putnika za zaustavljanje crnog čartera

Strane jahte i brodice za šport i razonodu za plovidbu u hrvatskom dijelu Jadrana morat će imati vinjetu, te prijavljen popis putnika, odlučila je Vlada prihvaćajući Uredbu o uvjetima za dolazak i boravak stranih jahti i brodica u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Hrvatske.

Cilj Uredbe je spriječiti, smanjiti crni čarter na Jadranu, a to se čini kroz dva instituta - vinjete i popis putnika, istaknuo je ministar mora, turizma, prometa i veza Božidar Kalmeta.

Tako će od sada sve jahte i brodice koje dolaze ili se nalaze u Hrvatskoj u lučkoj kapetaniji morati dobiti vinjetu, na rok od godinu dana, a uz nju će odmah platiti i sve potrebne naknade.

Trebat će prijaviti i popis osoba koje će se nalaziti (za vrijeme trajanja vinjete) na toj jahti. Pritom će moći prijaviti dvostruko veći broj osoba nego je propisano za brod, pa će se npr. za brod za 10 osoba moći prijaviti 20 osoba, kazao je Kalmeta.

Time se, ističe, eliminira da se jahte drže u marinama, da se u njima svaki tjedan tobože mijenja posada, a u stvari se mijenjaju gosti.

Vinjeta će se, kaže Kalmeta, već od Nove Godine moći dobiti u svim lučkim kapetanijama, ona znači da su plaćene sve potrebne naknade, te da postoji popis osoba koje će se nalaziti na jahti što se lako može provjeriti.

Ministar Kalmeta podsjetio je da, prema novom Pomorskom zakoniku, čarter više ne može obavljati tvrtka registrirana u drugoj zemlji, već samo registrirane u Hrvatskoj.

Onima koji se žele nastaviti baviti čarterom omogućeno je da se do 30. rujna 2006. upišu u hrvatski upisnik. Na taj način očekuje se da će se preregistrirati 500-600, do tisuću jahti, kazao je Kalmeta.

U okviru usklađivanja sa zakonodavstvom EU, Vlada je danas prihvatila i Uredbu o ograničenju uporbe radijskih frekvencija i Uredbu o skupnom izuzeću sporazuma o prijenosu tehnologije.

(Hina) xbn/xum yaz

Pročitajte više