Vladajuća stranka u BiH poziva Vučića da se ogradi od Dodikove politike

Foto: Srđan Ilić/PIXSELL

VLADAJUĆA Stranka demokratske akcije (SDA) BiH pozvala je u subotu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se jasno ogradi od politike koju vodi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i tako konkretno pokaže da se zalaže za očuvanje mira i stabilnosti u regiji.

Reagirajući na susret Vučića s Dodikom u Beogradu ranije tijekom dana i nove prijetnje referendumom o odcjepljenju Republike Srpske od BiH koje je on tamo izrekao, iz SDA su u priopćenju dostavljenom medijima konstatirali kako srbijanski predsjednik na to uopće nije reagirao i zadržao se tek na načelnim konstatacijama kako je potrebno očuvati mir. 

"(Dodikove) izjave ponovno su prošle bez jasnog i nedvojbenog ograđivanja službenog Beograda od politike usmjerene protiv Bosne i Hercegovine što puno govori", naveli su iz SDA.

U najvećoj bošnjačkoj stranci u BiH smatraju da je sada krajnje vrijeme da Vučić prijeđe s riječi na djela ako Srbija, kako on sam tvrdi, doista poštuje Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

"To podrazumijeva da se konkretno, jasno i nedvojbeno uskrati potpora Dodikovoj politici koja nije prijetnja samo Bosni i Hercegovini nego i miru i stabilnosti u cijeloj regiji, a ne da se bez ikakvog temelja ustraje na narativu o ugroženosti Srba i nepravdi cijelog svijeta prema njima. Takav narativ bio je prisutan i devedesetih godina prošlog stoljeća i svi znamo čime je rezultirao", stoji u priopćenju.

Iz SDA su poručili kako nikada neće pristati na Dodikove ultimatume, istaknuvši kako će Republika Srpska imati najviše štete zbog krize koja je prouzročena najavama iz tog entiteta kako će srpski dužnosnici blokirati rad tijela vlasti BiH sve dok se ne promijeni zakon o Ustavnom sudu i iz njega ne eliminiraju strani suci.

Komšić i Džaferović: Vučić mora prestati štititi Dodika ako želi suradnju s BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član državnog vrha Šafik Džaferović kritizirali su u subotu ponašanje predsjednika Srbije, upozoravajući kako Aleksandar Vučić nije smio ne reagirati na prijetnje Milorada Dodika otcjepljenjem RS od BiH.

Komšić je posebnom izjavom reagirao na ishod Vučičevog sastanka s članom predsjedništva BiH Dodikom i predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović u Beogradu na kojemu je sudjelovao i partijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Dodik je nakon tog susreta kazao pred novinarima kako će RS "ići svojim putem" te je najavio referendum o statusu tog entiteta a Vučić na to uopće nije reagirao kazavši samo kako se zalaže za mir.

"Nama već odavno ništa ne znače fraze koje Vučić izgovara u tim prilikama, poput fraza o poštivanju teritorijalnog integriteta, dok mu istodobno Dodik 'puše za vratom' i najavljuje nove sukobe na ovim prostorima, jer put koji on spominje i kojim želi krenuti je put sukoba. Bilo bi dobro kada bi Vučić koji često govori kako je najvažnije sačuvati mir konačno kazao tko taj mir ugrožava", stoji u Komšićevoj izjavi koja je medijima dostavljena iz njegova ureda u Sarajevu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dodao je kako je sigurno samo to da njegova zemlja ne ugrožava mir jer i danas nudi ruku suradnje ali će inzistirati da se prestane zadirati u njen integritet.

Komšić je Dodiku poručio kako svojom galamom sigurno neće uspjeti prestrašiti nikoga u BiH jer nije u prilici realizirati svoje prijetnje.

"Kao što smo mu i ranije poručili, niti ima moći, niti snage da bilo koju najavu ostvari. Međutim, upamtit ćemo to da su njegove želje u Beogradu naišle na razumijevanje", poručio je Komšić. 

Na sličan način reagirao je i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

"Milorad Dodik neće nikada od Bosne i Hercegovine odvojiti niti jedan njezin pedalj i to mora biti jasno i njemu i svima koji možda o tome sanjaju. Isto tako mu mora biti jasno da neće proći ni njegove bahate prijetnje, uvrede ni ucjene. Na ultimatume ne pristajemo, niti se Dodika bojimo", izjavio je Džaferović a predsjedniku Srbije Vučiću je poručio kako bi jedini stvarni dokaz njegova poštivanja BiH bilo distanciranje od Dodika.

Pročitajte više