Vladimir Šeks: Činimo sve da do kraja desetljeća uđemo u EU

STJEPAN MESIĆ uputio se u Bruxelles ne bi li, zajedno s ostalnim europskim državnim dužnosnicima proslavio 50. godišnjicu od potpisivanja Rimskih ugovora. Tim su dokumentima postavljeni temelji političke organizacije, koja danas ima 27 zemalja članica.

Premijeri zemalja EU -a povodom obljetnice okupit će se u Berlinu, te usvojiti zajedničku deklaraciju, predsjednici država godišnjicu će obilježiti u Bruxellesu, dok će Rim, u kojemu se trenutno nalazi Vladimir Šeks, također biti mjestom jedne od triju središnjih proslava spomenute godišnjice.

Kako javlja HTV, proslava u Rimu započela je pozdravnim govorom predsjednika talijanskog Senata Franca Marinija, a govor je održao i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, koji u Rimu predvodi hrvatsko izaslanstvo.

"Hrvatska je svjesna vrijednosti temeljnih načela europskog poretka začetih upravo Rimskim ugovorima", izjavio je predsjednik Sabora.

Šeks je također izjavio i kako je Hrvatska na svom putu prema punopravnom članstvu u Europsku Uniju, naročito u posljednjih godinu i pol dana, polučila iznimne uspjehe, dodavši kako "sve relevantne političke snage u Hrvatskom saboru"  rade na tome da, u interesu njezinih građana, Hrvatska dostigne europske standarde i do kraja ovog desetljeća postane 28. punopravna članica Europske Unije.

Povodom 50. godišnjice potpisivanje Rimskih ugovora u Zagrebu će se u iduća dva dana održati okrugli stol pod nazivom "50 godina EU-a: Što smo naučili za budućnost", a na istom će sudjelovati Vincent Degert, šef Delegacije EK u RH, njemački veleposlanik u hrvatskoj Hans Jochen Peters te hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Foto:D.P.

Pročitajte više