Vladin izvor: Dug Požeške županije bitno manji nego to tvrdi Ronko

IZ BANSKIH dvora poručili su danas da ne mogu komentirati nalaze do kojih je Državna revizija došla u Požeško-slavonskoj županiji, jer ih nisu ni dobili.

No, neslužbeni izvor iz Vlade kaže da brojke koje je o zaduženosti županije iznio SDP-ov župan Zdravko Ronko nisu ni približno tako dramatične.

Naime, taj izvor tvrdi da ukupne obveze županije iznose 57 milijuna kuna, a ne više od 170 milijuna koliko tvrdi Ronko.

Kaže i da je najveći dio jamstava izdan u mandatu Vlade Ivice Račana, da je u to vrijeme izmijenjen zakon, pa su se lokalne jedinice mogle zadužiti bez Vladine suglasnosti, odnosno tek uz obvezu da Vladu obavijeste o zaduživanju.

U Račanovo je vrijeme, kaže Vladin izvor, izdano i jamstvo od 24 milijuna kuna za županijsku upravu za ceste, što je, navodno i dovelo do blokade županije.

Taj je kredit, doznaje se, Slavonska banka, spremna riješiti.

Inače, prema neslužbenim podacima Ministarstvo financija u prvom polugodištu ove godine izravno je školstvu, zdravstvu i socijali te županije doznačila 8,9 milijuna kuna.

U Vladi drže da se cijela priča oko Požeško-slavonske županije i njezina duga mogla riješiti s tek nekoliko milijuna kuna, samo da je Ronko, umjesto dramatiziranja, sjeo za stol s kreditorima.

Ronko i SDP trebali bi se osloboditi politikanstva, te pokušati zajedno sa središnjom vlasti riješiti probleme županije, smatra izvor iz Banskih dvora.

Pročitajte više