Vladino Povjerenstvo o pravobranitelju za osobe s invaliditetom

Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Vlade RH prihvatilo je danas Nacrt prijedloga Zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom ključnog instituta u zaštititi i promicanju prava i interesa osoba s invaliditetom i taj će prijedlog uputiti na razmatranje i raspravu udrugama osoba s invaliditetom na nacionalnoj razini.

Na sjednici Povjerenstva održanoj pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor prihvaćen je i zaključak o Kriterijima za financiranje nevladinih organizacija iz državnog proračuna i drugim obvezama državnih tijela, priopćeno je danas iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Nakon prihvaćanja izvješća o radu Vladinog Povjerenstva za osobe s invaliditetom u 2004., zaključeno je da je to povjerenstvo dosad uspješno pratilo provedbu Nacionalne strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom od 2003. do 2006. godine.

Podržan je i novi program rada Povjerenstva u 2005. s ciljem uspostavljanja i osnaživanja partnerskih odnosa između državne uprave i civilnog sektora u rješavanju postojećih problema osoba s invaliditetom.

Zajednička suradnja će se posebno razvijati u praćenju znanstvenih dostignuća i europskih zakona i ostalih propisa važnih za osobe s invaliditetom: od pitanja rehabilitacije, profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom do stalne senzibilizacije medija i društva za problematiku osoba s invaliditetom.

Povjerenstvo za osobe s invaliditetom će zajedno s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti organizirat obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom - 3. prosinca, kao i Međunarodnog dana obitelji - 15. svibnja, priopćeno je iz Vlade RH.

(Hina) pp/xbdj yaz

Pročitajte više