Vlahušić otvorio deseti kongres liječnika obiteljske medicine

OTVARAJUĆI danas deseti kongres liječnika obiteljske medicine, ministar zdravstva Andro Vlahušić izjavio je da će 450 liječnika obiteljske medicine zbog ušteda koje su u prethodna tri mjeseca ostvarili u propisivanju lijekova i bolovanja biti nagrađeno sa ukupno šest milijuna kuna.

Vlahušić je rekao kako će određeni broj liječnika obiteljske medicine istodobno zbog nepoštivanja ugovornih obveza izgubiti ugovore sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Ministar je pozvao struku da predloži model vrednovanja liječnika obiteljske medicine kao i mogućnosti za dodatnu zaradu kako im glavarina ne bi bila jedini prihod.

Pred oko 800 sudionika kongresa, Vlahušić je najavio ponovni početak specijalizacija iz obiteljske medicine, pa je HZZO za prvih 150 specijalizanata osigurao 32 milijuna kuna.

Cilj je da svi liječnici obiteljske medicine završe spacijalizaciju, te da na temelju toga dobiju mogućnost većih glavarina i udruživanja u grupne prakse, što će im omogućiti dodatno povećanje glavarina za tri posto, rekao je Vlahušić.

U ovom trenutku u Hrvatskoj posao može dobiti novih 200 liječnika obiteljske medicine, no za zaposlenje, prema Vlahušićevim riječima, često nema interesa, budući da se ne radi o zapošljavanju u većim gradovima.

Glavne teme trodnevnog kongresa liječnika obiteljske medicine bit će bolesti respiratornog sustava i alergijska stanja u obiteljskom medicini. Među popratnim aktivnostima tu su četiri mini-simpozija i tečajevi trajne edukacije.

Pročitajte više