Vlahušić proglasio Dan zdravih gradova, 20. svibnja

MINISTAR zdravstva Andro Vlahušić proglasio je danas 20. svibanj nacionalnim Danom zdravih gradova, a u povodu 15. godišnjice djelovanja pokreta "Zdravi grad", koji kroz razne aktivnosti i uz djelovanje brojnih nevladinih udruga promiče zdrav život hrvatskih građana.

Vlahušić je istaknuo da je ideja promicanja zdravoga grada rođena u Zagrebu, pa je time glavni grad Hrvatske bio među prvim gradovima Europe koji je prepoznao vrijednost javnog zdravstva. Najavio je da će se ideja zdravih gradova proširiti na županije.

Sutra će svi gradovi i županije uključeni u projekt Hrvatske mreže zdravih gradova podnijeti izvješće o svojim godišnjim postignućima u očuvanju zdravlja građana, a gradonačelnici će primiti predstavnike nevladinih udruga i promicatelje zdravlja.

Selma Šogorić, nacionalna koordinatorica Mreže zdravih gradova izvijestila je kako se u mrežu uključilo 34 gradova, a još pedesetak bi htjelo to učiniti.

Razlika između gradova koji su u mreži i ostalih je brže i učinkovitije iskorištavanje resursa, a otvorenost prema građanskim inicijativama dovodi do efikasnije gradske uprave, rekla je Šogorić.

Kao primjer pohvalnih projekata u sklopu Mreže navela je Rijeku koja je prva otvorila plažu za invalide.

Predsjednik Mreže Slobodan Lang ocijenio je taj projekt kao najjači pokret za zdravlje šireg stanovništva nakon djelovanja Andrije Štampara, utemeljitelja hrvatskog javnog zdravstva.

Riječ je o konceptu temeljenom na "snazi ljudske veze" u svakom pogledu, rekao je Lang i založio se za vraćanje Hrvatskoj ugleda nositelja ideje zdravlja.

Pročitajte više