Vlasnici automobila tuže Teslu u Norveškoj, tvrde da se lažno reklamira i traže odštete

Foto: Tesla

GOTOVO 80 vlasnika električnih automobila Tesla u Norveškoj tužilo je njihova američkog proizvođača za obmanjujuće oglašavanje, tvrdeći da njihove performanse nisu u skladu s navodima u oglasima, objavio je u četvrtak norveški dnevnik Dagens Naeringsliv (DN).

Vlasnici se žale da je stvarna snaga limuzine Tesla S P85D 469 konjskih snaga a ne 700 kako navodi proizvođač.

Traže istu odštetu kakvu je dobila skupina od 133 vlasnika Tesle u Norveškoj, koji su tužili tvrtku i nagodili se s njome u prosincu 2016. godine.

Američki je proizvođač tada pristao isplatiti odštetu svih 133 vlasnika automobila, u iznosu od 65.000 kruna (7.260 eura), uz alternativnu mogućnost isporuke nove opreme, podsjeća DN.

U Tesli bez komentara

"Posrijedi je isti slučaj kakav je prošli puta okončan nagodbom", rekao je odvjetnik podnositelja tužbe Christoffer Falkeid. "Predmet su snaga automobila i pogreške u marketingu i prodajnom procesu, ali ne želim govoriti o iznosima", dodao je.

Ni u Tesli nisu željeli komentirati slučaj na upit AFP-a.

Građansku tužbu razmotrit će u travnju sud u Oslu ako se stranke prethodno ne nagode.

Prema pisanju norveških medija, Teslu je prošle jeseni tužila i skupina 38 vlasnika motocikala.

Norveška je prva u svijetu po tržišnom udjelu električnih automobila i spada među Teslina najveća svjetska tržišta. Zemlja broji ukupno 1.201 automobil marke Tesla S P85D.

Prošle je godine u Norveškoj prodano ukupno 8.465 Teslinih automobila.

Pročitajte više