Vlasnica firme u Zagrebu 2018. uvela radni tjedan od 4 dana: Još smo i povećali plaće

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

INDEX je jučer objavio da Nizozemac Jan De Jong, koji ima tvrtku u Zagrebu, od rujna uvodi četverodnevni radni tjedan, a danas smo razgovarali s vlasnicom zagrebačke tvrtke koja je još prije tri godine odlučila prijeći na takav model rada. Renata Šeperić Petak direktorica je tvrtke Logička matrica (op.a. bave se pisanjem i provedbom EU projekata) koja je 2018. godine uvela skraćeni radni tjedan od četiri dana za svoje zaposlenike, a danas nam je ispričala sve o tome.

>>Vlasnik firme u Zagrebu uvodi radni tjedan od četiri dana, plaće ostaju iste

Radite li još uvijek po tom principu?

Radimo. Imali smo samo malu pauzu za vrijeme prvog lockdowna u ožujku 2020. No od 2018., osim tog kratkog perioda, skroz radimo po principu četverodnevnog radnog tjedna.

Kakvim se pokazao takav način rada?

Odlično nam je, još je bolje nego prije. Bolja nam je organizacija rada, ekipa je zadovoljnija, čak smo i povisili plaće iako je godina iza nas bila zaista teška.

Ima li skraćeni radni tjedan više prednosti ili mana?

Definitivno ima više prednosti, ne bih rekla da ima mane.

Koje su to prednosti?

Prije svega treba reći kako nam je trebalo pet do šest mjeseci pripreme za prelazak na četverodnevni radni tjedan. Dugo smo se pripremali za to. Nama je najveća prednost upravljanje vremenom i efikasnost. Imam većinu mladih kolega, a ovdje uče ono što ih se ne uči na faksu, to je upravljanje vremenom. Naša metoda ostaje red, rad i nagrada.

Jesu li djelatnici produktivniji kad rade dan manje?

Jesu, produktivniji su što se i vidi po poslovnim rezultatima. Taj produkt skraćenog radnog tjedna nije naštetio kvaliteti posla već suprotno.

Kolika sati rade ostalim danima?

Da bismo imali četverodnevni radni tjedan, vi morate raditi četiri dana po 10 sati jer je u Hrvatskoj norma radnog vremena 40 sati tjedno, iako bi po meni bilo bolje da je 36 sati. Da je tako, sigurno bih mogla zaposliti na neodređeno još dvoje, troje ljudi. Samo da za četiri sata smanje radni tjedan ili nam bar daju fleksibilnost da biramo hoćemo li imati punu normu od 36 ili 40, bilo bi nam još bolje. Inače, ima dana kad umiremo od posla, a ima dana kad je lakše. Prakticiramo i rad od kuće jer mi ne dolazimo na posao samo zato da smo došli, već dolazimo raditi. Tako da nam je svejedno odakle radimo. U ured dolazimo ako imamo sastanke, no kako se mi bavimo pisanjem i provedbom projekata, kolegama je još lakše raditi doma, imaju više mira.

Kako ste organizirali četverodnevni radni tjedan, kako se dogovara tko će uzeti koji dan slobodno?

Kolege se sami dogovaraju kako će koji raditi i imati slobodno. Ja samo želim znati mjesečni raspored.

Jesu li im plaće ostale iste i kad rade četiri dana u tjednu?

Plaće su još i porasle od 20 do 25 posto. Osim pripravnika, kojih imam samo dvoje, svima ostalima plaće su veće od prosjeka Grada Zagreba.

Evo, jučer je još jedna tvrtka sa sjedištem u Zagrebu najavila četverodnevni radni tjedan, kako to komentirate, što biste im poručili?

Jako mi je drago zbog toga, samo da ne odustaju od tog nauma, a ja im želim puno uspjeha. Najbitnije za sve je da su dobri odnosi u firmi. Najbitnija je dobra organizacija rada, potrebno je puno pričati sa zaposlenicima i pratiti poslovne procese. Ja sve znam gdje smo, što radimo, kako radimo. Mi svaki mjesec znamo imati i prekovremene sate za koje su kolege i uredno plaćeni.

Što biste preporučili drugim poslodavcima, da uvedu četverodnevni radni tjedan ili ne?

To god može s obzirom na djelatnost, savjetovala bih da to uvedu. Da ljudima daju priliku. Korona je ostavila duboke tragove na svima, treba ljudima dati vremena i da se oporave.

Pročitajte više