Vlasnik broda negira krivnju: "Molim Boga da s djecom bude sve u redu"

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

VLASNIK i kapetan broda na kojem je preminuo Talijan su nakon privođenja danas ujutro iznijeli obranu u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu i u nastavku postupka će se braniti sa slobode. 

Obojica su izjavila da se ne smatraju krivima, prenosi Slobodna Dalmacija.

23-godišnji vlasnik broda izrazio je žaljenje zbog događaja i sućut obitelji preminulog Talijana.

"Molim Boga da s djecom koja su u bolnici bude sve u redu. Još uvijek sam psihički jako potresen jer sam pružao pomoć unesrećenima uz upute s Hitne pomoći putem mobitela kada smo plovili najkraćim putem prema hvarskoj luci. Ne osjećam se krivim za ovo što mi se stavlja na teret", izjavio je dežurnom tužitelju.

Njegov odvjetnik je za Slobodnu rekao da za sada nema čvrstih dokaza protiv njegovog klijenta i da ne smije iznositi detalje slučaja.

Prijeti im osam godina zatvora

Podsjetimo, vlasnik i kapetan broda na kojem je zbog trovanja ugljikovim monoksidom jedna osoba preminula, a dvoje djece je životno ugroženo, uhićeni su jučer jer su pet dana prije tragedije nepropisno ugradili agregat u strojarnici broda, zbog čega je došlo do istjecanja otrovnih plinova, izvijestila je policija.

Riječ je o benzinskom generatoru koji se koristi u građevini i za otvorene prostore, a zabranjen je za plovila na kojima se ne koristi ništa na benzinski pogon jer se radi o zapaljivoj materiji.

Prijeti im do osam godina zatvora.

Nakon svih prikupljenih dokaza i utvrđenih činjenica, danas su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela uhićeni i u prostorije hvarske policije dovedeni 23-godišnji vlasnik motorne jahte i 27-godišnji kapetan broda, obojica hrvatskih državljani, radi provođenja kriminalističkog istraživanja, stoji u priopćenju splitsko-dalmatinske policijske uprave.

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su njih dvojica protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja 8. kolovoza 2019. ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte. Zbog njegovog rada, došlo je do istjecanja otrovnih plinova - ugljikovog monoksida u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina, i posljedično do trovanja putnika.

Pročitajte više