Vlatko Silobrčić podnio ostavku na članstvo u Vijeću HRT-a zbog novog zakona

PREDSJEDNIK vijeća HRT-a Vlatko Silobrčić podnio je ostavku na članstvo u tom tijelu zbog neslaganja s novim načinom izbora njegovih članova po kojemu, kako kaže, stranačka politika izravno sudjeluje pri biranju.

Silobrčić je o neopozivoj ostavci izvijestio predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića koji ga je u svibnju 2001. imenovao u Vijeće HRT-a. Od listopade te godine Silobrčić je i predsjedavao tim tijelom.

Silobrčić smatra da je novim Zakonom o HRT-u, koji idućeg tjedna stupa na snagu, predviđen novi način izbora članova Vijeća po kojemu stranačka politika izravno sudjeluje pri biranju.

Uvjeren kako je to ´korak unatrag´ s kojim se ne slaže, odlučio je, kako kaže, kao čin osobnog protesta podnijeti neopozivu ostavku na članstvo u Vijeću HRT-a.

Silobrčić napominje da je imenovanje u to tijelo prihvatio kako bi sudjelovao u naporu da HRT postane javna televizija i radio. Smatra da je dosadašnji način imenovanja Vijeća u koje su svoje predstavnike izravno birale ustanove i udruge civilnog društva bio pravi korak u tom smjeru.

Silobrčić se u pismu zahvaljuje Tomčiću jer nikada nije pokušao utjecati na njegove stavove o pojedinim pitanjima o kojima je Vijeće raspravljalo.

´O svojoj ostavci izvijestio sam i dopredsjednicu Vijeća Jadranku Kolarević koja ima ovlasti zakazati sjednicu Vijeća´, kazao je Silobrčić Hini, dodavši da ga ništa ne može spriječiti u odluci da napusti Vijeće HRT-a.

Umjesto dosadašnjeg Vijeća HRT-a od 25 članova, po novom Zakonu o HRT-u ustrojit će se novo Programsko vijeće od 11 članova koje će imenovati Sabor ne temelju javnog poziva institucijama, udrugama i građanima. Nakon natječaja klubovi zastupnika moraju usuglasiti stajališta o listi kandidata koju sastavlja Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Ne usuglase li se klubovi oko svih 11 imena, Odbor će preostale kandidate utvrditi vodeći računa o jednakoj zastupljenosti kandidata koje predlažu saborska većina i manjina.

Članovi Programskog vijeća ne mogu biti državni dužnosnici, zaposlenici HRT-a ili osobe iz konkurentskih tvrtki.

Pročitajte više