PARLAMENTARNI IZBORI

Marijana Puljak iz Pametnog ulazi u sabor. Tko je ona?

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

POLITIČKA karijera Marijane Puljak zapravo je trijumf strpljenja. Prošlo je deset godina otkako je na Žnjanu, jedinom koliko-toliko uređenom splitskom kotaru podignutom nakon 1990. godine, pokrenula neovisnu i ideološki neutralnu političku inicijativu čiji je osnovni cilj bila izgradnja škole, a dogurala je do saborske zastupnice.

Marijana Puljak rođena je 19. kolovoza 1971. u Splitu. Na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje diplomirala je elektrotehniku, smjer računarstvo. Na putu od liste kojoj je misija bila mjesna školska zgrada - u međuvremenu izgrađena - do stranke u čijem je fokusu ukidanje birokracije iz 19. i 20. stoljeća i ukidanje nameta u turizmu - kako piše na naslovnici weba Pametnog - Puljak i njezina lista prošli su brojne izbore, uspjehe i neuspjehe, izdaje i oduševljenja. Izlazili su na unaprijed izgubljene izbore, pokušavali i kada se činilo da nema nikakvog smisla i da bi jedino pametno bilo odustati od Pametnog.

Ključna je bila 2015. godina

Premda je 2013. bila prva godina u kojoj je ideja povezivanja nezavisnih aktivista iz više gradskih kotara uobličena u neovisnu inicijativu Pametni grad Smart city, ključna godina bila je 2015. Tada Pametno postaje stranka, ulazi u ALDE, Savez liberala i demokrata za Europu. Nezavisna, bezbojna lista, posvećena borbi za školsku zgradu na Žnjanu, počinje se profilirati kao politička stranka.


Fotografija iz 2013. prikazuje Marijanu Puljak na sastanku inicijative iz koje je proizašla stranka Pametno

Od tada, uporno su i strpljivo izlazili na izbore. Čak i kada je bilo jasno da nemaju velike izglede, kao na primjer 2013. ili 2017. godine, kada se Puljak kandidirala za gradonačelnicu, izbore su u Pametnom doživljavali kao sredstvo postizanja veće vidljivosti u političkom prostoru, dok im je težište bilo na djelovanju u lokalnoj politici. Stoga su se vijećnici Pametnog profilirali kao oponenti vlasti u Gradskom vijeću, prvo onoj koju je predvodio bivši SDP-ov gradonačelnik Ivo Baldasar, a potom i aktualnoj, HDZ-ovskoj. Kako je Split, poput Zagreba, sredina u kojoj lokalni vladari uvijek daju dovoljno materijala za racionalno oponiranje, Pametnom je rasla podrška. Nakon lokalnih izbora 2013. godine Pametno je imalo četvero vijećnika – tijekom mandata, dvije su vijećnice napustile stranku. Od 2017. godine imaju homogenu grupu od sedmero vijećnika.

Ušli u parlament iz trećeg pokušaja

Na parlamentarnim izborima dosad nisu imali uspjeha. Pokušavali su 2015. i 2016. godine, ali tek sada su, u zadnji čas, uspjeli.

Puljak je po zanimanju informatičarka, godinama je bila zaposlena u jednoj banci. Zadnjih godina često istupa zajedno sa suprugom Ivicom, fizičarom, ali ona je, zapravo, bila ključna za okupljanje stranke, tvrdi nam osoba koja je godinama bila bliska njihovu pokretu-stranci.

"Ivica je od početka bio tu, ali ranije više kao podrška sa strane. S vremenom se sve aktivnije uključivao", govori naš sugovornik.

Podržavali su Pride, napustili vijećnicu zbog minute šutnje Praljku

S vremenom, nekadašnja nestranačka inicijativa brusila je stavove o raznim društvenim pitanjima. Podržavali su splitske povorke ponosa, okupljanja koja godinama mobiliziraju silnu negativnu energiju lokalne vrlo razvijene navijačko-crkvene scene, a 2017. godine su tijekom minute šutnje za Slobodana Praljka, pravomoćno osuđenog ratnog zločinca koji se ubio u Haagu, napustili splitsku vijećnicu. Istina, to su kasnije opravdali domobranskim pozivanjem na Antu Gotovinu i riječi Andreja Plenkovića, no splitsko gradsko vijeće nije zapamtilo neki silan otpor mitologizaciji hrvatskih ratnih zločina, pa je i ovo valjalo zabilježiti kao korak naprijed. 

Uspjeh Pametnog na ovim izborima nije fascinantan, ali svjedoči o strpljivom građenju pozicije stranke koja zauzima politički prostor ispražnjen obesmišljavanjem Hrvatske socijalno-liberalne stranke, ako je HSLS ikad i imao smisla.

Pročitajte više